:
Breaking News

Kácsor Zsolt: Sörözés és gördeszkázás a Három Hollóban

Kácsor Zsolt: Sörözés és gördeszkázás a Három Hollóban

SÖRTÁRCÁK LVII.

Az ember kicsit nem figyel oda, és hopp, máris lesz egy új sörös törzshelye, nem is tudom nagy hirtelen, hogyan is működik ez, de biztosan valahogyan úgy, ahogyan Dobó István magyarázta a várvédőknek az Egri csillagokban: „a kocsma ereje nem a falakban vagyon, hanem a törzsvendégek lelkében”. Jó-jó, nem pontosan idéztem a kapitányt, de azt hiszem, értik, hogy mire gondolok: lehet egy söröző puccos, és mégis kong az ürességtől, de lehet egy söröző teljesen lepukkant, s mégis tömve van reggeltől estig. Ki érti ezt?

Én újabban az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Három Hollóba járok, s egyre otthonosabban érzem magam ott, félig már a törzshelyem, vagy tán egészen az. Jó-jó, ez most József Attila-parafrázis volt, nem pedig Ady, pedig a Három Hollóról nyilván Ady Endre jut a nyájas olvasó eszébe – igaz, ennek a helynek a nevén kívül Adyhoz semmi köze, hiszen tudjuk, hogy az „igazi” Három Holló nem itt volt.

Nem is az Ady-mániám miatt járok a Három Hollóba, hanem a sör és a terasz miatt; az előbbin a világos Hübrist értem, az utóbbin pedig a kilátást. Szemben van az „elefántos ház”, amely az egyik kedvenc épületem Pesten, mellette a Mátyás Pince, ahol még nem jártam, de az 1980-as években sokat hallottam róla, hogy milyen menő hely a külföldiek számára, a Három Hollóval átellenben pedig ott magasodik a Gellért-hegy, amely májusban gyönyörűséges látvány a zöld minden árnyalatában pompázó sörényével. Nem is gondolnánk róla, hogy mai zöld pompájában a Gellért-hegy viszonylag új vizuális eleme a fővárosnak, régen ugyanis egy szürkésfekete szikla volt csak, a tetején lévő hadi létesítmény miatt ugyanis irtották róla a növényzetet, nehogy a buja flóra rejtekében az ellenség megmássza a hegyet és rajta üssön a védőkön.

Jut eszembe a Gellért-hegyről: a múltkoriban a Rudasban söröztem, méghozzá a fürdő tetején lévő, szabadtéri kis körmedencében, ahonnan varázslatos látvány a Duna és átellenben Pest. Micsoda élmény volt! Ülni a vízben alkohollal a kézben, és lusta pillantással kísérni a kavargó, pörgő, zajló, rohanó lenti világ működését…

(Szép Szó)

Hirdetés

Cimkék

Keresés