:
Breaking News

Ryanair-ügy: elég durva bírság is lehet a vége

Az Igazságügyi Minisztérium egész nyáron vizsgálódik majd, egyelőre csak a Ryanairt érinti a soronkívüli témavizsgálat.

Az Atv-nak azt válaszolta az igazságügyi tárca sajtóosztálya, hogy a Varga Judit miniszter által elrendelt, soronkívüli témavizsgálat egyelőre csak a Ryanairt érinti a fapados repülőtársaságok közül.

Ezt lehet tudni ez alapján a vizsgálatról:

vizsgálat célja Ryanair légitársaság működésével kapcsolatos fogyasztókat védő jogszabályi előírások betartásának az ellenőrzése;az ún. témavizsgálat elég általános területekre terjed ki: légiutas jogokkal kapcsolatos előírások betartása, esetleges tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megvalósítása valamint a légitársaság panaszkezelését és árfeltüntetési gyakorlata;egész nyáron tartani fog az ellenőrzés;a bírság összege a fogyasztók széles körének vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén 2 milliárd forintig is terjedhet.

A Ryanair korábban bejelentette, hogy a visszamenőlegesen (a már megvásárolt jegyekre is érvényes) bevezetett utasadót (amit a kormány az amúgy veszteséges légitársaságok extraprofitjára hivatkozva vetett ki) automatikusan ráterheli a vásárlói bankkártyájára, akik tehát július 1-től repülnek Európa valamely országába Ferihegyről, 3900 forint pluszt kell, hogy befizessenek.

Valamennyi légitársaság beépíti az áraiba a különadót, de a Ryanair az egyetlen, aki előre jelezte, hogy ezt a korábban megváltott, de július 1-jétől felhasználásra kerülő jegyek esetében is már érvényesíti, és annak 100 százalékát fizetteti be az utasaival.

A minisztérium válaszából úgy tűnik, hogy nem biztos, hogy az adó áthárítása miatt jogilag fogható lesz a cég, így jobban fogják majd vizsgálni azokon a területeken, ahol joggal lehet sok a panasz a légitársaságokra (késések, panaszkezelés).

Extraprofitadó-saga

A kormány és a Ryanair az extraprofitadó miatt kezdett el egymásnak üzengetni. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kimértebb hangnemben kritizálta az ír fapados légitársaságot, amelynek vezetője nem finomkodott, és idiótának is nevezte a minisztert. Ezekről a fejleményekről ebben a cikkben írtunk.

Később – egy, a kormányközeli Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt – a Ryanair honlapján üzent. A náluk jegyvásárlást tervezőknek olyan közleményt tettek elérhetővé, amelyben bocsánatkérésre szólítják fel a kormányt, és idiótának nevezik az extraprofitadó ötletét.

The post Ryanair-ügy: elég durva bírság is lehet a vége appeared first on Forbes.hu.