:

Most már hivatalos: Oroszországnak egyelőre jobban fájnak a szankciók, mint Európának

Most már hivatalos: Oroszországnak egyelőre jobban fájnak a szankciók, mint Európának

Ugyan jobb a helyzet, mint az elemzők gondolták, de így is komoly recesszióban van az orosz gazdaság. Az euróövezet gazdasága ugyanannyit bővült, mint amennyit az orosz zsugorodott.

Kijöttek a friss, második negyedéves orosz GDP-adat és elég lesújtó képet fest.

Éves alapon 4 százalékkal zsugorodott a gazdaság

a márciustól június végéig tartó időszakban. Az orosz jegybank és az elemzői konszenzus is rosszabb adatra számított, mínusz 4,3, illetve mínusz 4,7 százalékra, valószínűleg a monetáris stimulus javított kicsit a helyzeten.

De így is: a mostaninál rosszabb negyedéves adatok csak a járvány első hónapjaiban, a 2008-as válság elején és 1998-as orosz rubelválság alatt láttak napvilágot. A Bloomberg Economics szerint a bruttó hazai termék nagyjából a 2018-as szintre zuhant vissza.

Az éves bázisú orosz GDP-változás az elmúlt tíz évben. Forrás: Trading Economics

Bizton kijelenthető, hogy a szankciók bőven hatnak. Valóban nem a szénhidrogén-tilalom, sokkal inkább azok, amelyek kizárták az orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi vérkeringésből, befagyasztották a tartalékokat, és pár ágazat kivételével megtiltottak mindennemű technológiai exportot az országba. Az Oroszországot elhagyó vállalatok termékhiányt hagytak maguk után, a lakossági fogyasztás nagyon beesett. És az orosz jegybank még ennél is rosszabb harmadik és negyedik negyedévre számít.

Érdemes ezt összevetni az euróövezet hasonló adatával: a júniusi gyorsjelentés szerint

a közösség gazdasága 4 százalékkal bővült éves alapon ugyanebben az időszakban.

The post Most már hivatalos: Oroszországnak egyelőre jobban fájnak a szankciók, mint Európának appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés