:

Futurisztikus magyar hajó jelenhet meg a Dunán

Futurisztikus magyar hajó jelenhet meg a Dunán

A vízi közlekedés fejlesztése és a magyar hajópark korszerűsítése érdekében 130 fős, elektromos hajtású személyszállító hajó tervezésén és kivitelezésén dolgozik a HES-TDL vállalat. A tervek szerint a 25 méter hosszú, 6,8 méter széles, alumínium katamarán testű hajó közösségi közlekedésre és kereskedelmi célokra egyaránt alkalmas lehet, derül ki a cég közleményéből.

A fejlett szenzorokkal ötvözött meghajtás lehetővé teszi a sebesség automatikus beállítását az ideális energiafelhasználás érdekében.

A 21. századi környezetvédelmi kihívásaira válaszul a projekt célja, hogy a zéró emissziós elméleti koncepciókat és technológiákat a gyakorlatba átültetve megépüljön az első, hazai fejlesztésű, kibocsátásmentes és fenntartható, elektromos hajtású folyami személyhajó prototípusa, amely nemzetközi szinten is egyedülálló úttörője lenne a technológia adaptálásának a vízi közlekedés terén.

Hadászi Szabolcs, a HES-TDL stratégiai vezetője szerint az új trendek miatt elkerülhetetlenné válik a belsőégésű dízelmotorokkal ellátott hajók meghajtásának modernizálása. Az elöregedett, olykor fél évszázaddal ezelőtt épített magyar hajók műszaki adottságai azonban a legtöbb esetben már nem tesznek lehetővé ily mértékű átépítést, ezért mindenképp új hajók építésére lesz szükség. Kiemelte: elsődleges céluk, hogy magyar vízre magyar hajó kerüljön.

Szeretnénk, ha a prototípus kivitelezése után először Budapesten, a magyar fővárosban helyezhetnénk üzembe egy kibocsátásmentes flottát, követendő mintaként szolgálva a nemzetközi színtéren is.

A felhasználhatóságot figyelembe véve a tisztán elektromos meghajtású hajó mellett ugyanazon konstrukciót felhasználva egy dízel-elektromos hibrid hajtáslánccal tervezett személyhajó tervezésén is folyik a munka. A cég szerint ez azért fontos, mert a hazai kikötői infrastruktúra jelenleg nem teszi lehetővé egy tisztán elektromos hajó gazdaságos és fenntartható üzemelését. Az ideális rendszer kiépítése rengeteg építési munkálattal járna, amelyhez idő és megfelelő forrás is szükséges.

The post Futurisztikus magyar hajó jelenhet meg a Dunán first appeared on 24.hu.