:

Itt az árstop és a rezsicsökkentés áldozata, újabb hiánycikk született

Már épp leáldozott volna a fagyasztóknak. Erre az árstop és a rezsicsökkentési szabályok módosítása újra népszerűvé tette a termékkategóriát.

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon, írja cikkében a G7.

Miért?

Ennek oka valószínűleg a rezsicsökkentési szabálymódosítások utáni spórolási hajlamban, valamint az árstopokból fakadó áruhiányoknak köszönhető. Röviden: a vevők felhalmozzák olcsón az árstopos húst, majd lefagyasztják azt, amivel még akár úgy is jobban járhatnak, hogy egyébként jelentős mennyiségű áramot fogyaszt a berendezés.

Több ebből Dinamikus innovációs ökoszisztéma fejlődik a belváros szívében Itt az árstop és a rezsicsökkentés áldozata, újabb hiánycikk született

A számok

A lapnak az Emag webpláza nyilatkozott a jelenségről, ahol azt tapasztalták a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása után a nyár végén, hogy egyetlen hónap alatt 64 százalékkal nőtt a fagyasztók kategóriájának értékesítése.

„A kategória lendülete azóta is töretlenül kitart, és ez mostanra oda vezetett, hogy a legnépszerűbb modellekből hiány van”

– fejtette ki Ekker Róbert, az Emag háztartási kis- és nagygép üzletágának vezetője. Az alternatív modellek miatt teljes termékhiány azért nincs, de a belső adatokon, a kedvencek közé mentett hiánycikkek mennyiségéből, valamint az ügyfélszolgálati érdeklődések alapján azt látják, a valós kereslet magasabb, mint az értékesítési számok.

Azt becsli a webáruház, hogy akár 25–30 százalékkal több fagyasztót is lehetett volna értékesíteni itthon, ha nem akadozott volna egyes típusoknál az ellátás.

Ezt se feledjük

„A termékhiány alapja a hirtelen megnőtt kereslet mellett egyébként az, hogy egy olyan termékkategóriáról beszélünk, amelyből éppen kivonulni terveztek a gyártók”

– tette hozzá Ekker. Ennek oka az üzletágvezető szerint, hogy a fagyasztók ára az elmúlt években jelentősen emelkedett, a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzetben és a rezsiköltségek emelkedése mellett pedig ma már kevesebben engedhetnek meg maguknak új fagyasztót.

Ergo csökkennie kellene a termék iránti keresletnek a magasabb ár és kisebb vásárlóerő miatt. Ennek most mégis az ellenkezője történik itthon.

The post Itt az árstop és a rezsicsökkentés áldozata, újabb hiánycikk született appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés