:

Biden Ukrajna szomszédjába utazik a háború egyéves évfordulójához közeledve

Két napra Lengyelországba utazik Joe Biden amerikai elnök, kedden találkozik Andrzej Duda elnökkel is.

Bő egy évvel ezelőtt az amerikaiak már nyíltan beszéltek arról, hogy az ukrán határon felsorakoztatott orosz katonák nem hadgyakorlatra érkeztek, február 24-én aztán megindult az invázió. Akkor még a Biden-kormányzatban is sok volt a szkeptikus hang az ukránok ellenállóképessége kapcsán, Kijev gyors eleste sem lett volna meglepetés. Ehhez képest az ukránok kitartottak, ősszel az addig elfoglalt orosz területek felét visszaszerezték.

Biden találkozik Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is. A felek az amerikai katonai jelenlét megerősítéséről fognak tárgyalni. Jelenleg 11 ezer fős amerikai kontingens van Lengyelországban, de bejelenthetik egy új bázis építését is az oroszok jelentette fenyegetettség miatt.

Elengedhetik Bahmutot az ukránok

A háború nagyon bizonytalan szakaszához ért. Az orosz hatalmas veszteségek árán, de a keleti fronton tudnak haladni, a börtönökből és a távol-keleti országrészből toborzott, javarészt felkészületlen katonák vesztesége nem okoz problémát Moszkvának. Sőt úgy tűnik, inkább értékelik a 300 ezres őszi sorozást sikeresnek, bár stratégiailag fontos győzelmet nem tudtak még aratni. Az őszi ukrán lendületet ugyanakkor megállították.

Zelenszkij közben a Corriere della Serrának adott interjújában arról beszélt, hogy ugyan továbbra is védik Bahmutot, de nem fogják mindenáron tartani. Az egykor 70 ezres városnak nincs stratégiai jelentősége, az oroszok mégis nyár óta ostromolják. Mára nagy részét lerombolták, az ukránok a múlt héten a maradék civil lakosság evakuálását is megkezdték, jelenleg 5000 fő lehet a városban.

The post Biden Ukrajna szomszédjába utazik a háború egyéves évfordulójához közeledve appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés