:

Rekordévet zárt a Ryanair, de az ultra olcsó repülőjegyeket elfelejthetjük

A Rynair fapados légitársaság jöhet ki egyértelmű győztesként a számok alapján a viszontagságos elmúlt bő két évből.

Jelentett a Ryanair, az elmúlt pénzügyi év pedig kifejezetten jól sikerült a fapados légitársaságnak.

Az éves bevétel 10,78 milliárd euró volt, vagyis a tavalyi forgalom több mint duplája. Ez rekord a cég történetében. A tisztított nettó eredmény (adózás után) 1,43 milliárd euró lett. Tavaly 355 millió eurós veszteséggel zártak. A fapados légitársaságok egyik legfontosabb mutatószáma a férőhelykihasználtságot mutató un. load factor: ez 82 százalékról 92 százalékra emelkedett. A kapacitások meghaladták a covidjárvány előtti szintet.

Az emberek tehát újra utaznak, a Ryanair stratégiája pedig bevált. Nagyot nyertek azon, ahogy az üzemanyagköltségeiket lefedezték. Az előző pénzügyi év 168,6 millió utasa után azzal számolnak, hogy ebben az évben 185 millió utast szolgálnak ki. A Boeingnek adtak egy óriásmegrendelést, a gépek leszállításának késlekedése miatt a forgalomnövekedés a második félévre tolódhat, akkor a jegyek is olcsóbbak lesznek.

Az ultrafapados modell úttörője búcsút int az ultra olcsó jegyeknek

Neil Sorohan, a társaság pénzügyi igazgatója a CNBC-nek és a Bloombergnek nyilatkozott a kilátásokról:

Jelenleg nagy az igény a repülős utakra, de a társaságok ezt nem tudják kiszolgálni, mivel a berendelt gépek leszállítása csúszik. A költségek emelkedése a jegyárakra is hatással van természetesen, ezek tovább emelkedhetnek ebben a negyedévben is (azért is mert kereslet még így is bőven van): a 10 euró fapados jegyáraknak búcsút inthetünk, inkább 20 eurótól indulnak majd a nagyon olcsó jegyek. Az európai piac konszolidáció előtt áll, a forgalom 80 százalékát már most is 4-5 társaság szolgálja ki.

Michael O’Leary-vel, a Ryanair CEO-jával márciusban készítettünk exkluzív interjút.

The post Rekordévet zárt a Ryanair, de az ultra olcsó repülőjegyeket elfelejthetjük appeared first on Forbes.hu.