:
Breaking News

Kiveri a víz a tálibokat az amerikai drónozástól

  • 24.hu
  • 29 Sep, 2021
  • Címkék: #

Fölhorgadtak a tálibok azon, hogy az Egyesült Államok a kivonulás ellenére még mindig drónokat röptet az afgán légtérben ? írja az Al Jazeera. A Talibán mozgalom ezért figyelmeztette az USA-t, ne sértse meg a nemzetközi jogot és ne vágja sutba a Katarban letárgyalt megállapodásokat.

Amerika augusztus 30-i kivonulása óta kvázi békében megvan a tálibokkal, a tömeges evakuálások során se történt a két fél között komolyabb csetepaté. Ennek ellenére Washington továbbra sem ismeri el a tálib kormányt legitimnek. Azt is állítja az USA, hogy az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek megerősödőben vannak afgán földön, szóval szemmel tartják inkább Afganisztánt.

Az amerikai állítás az, hogy a felderítés és amerikai válaszadás adekvát lehet, ha egy kormány nem képes vagy nem akar egy területéről más országok felé irányuló fenyegetésre választ adni.

Van amúgy közös ellenség is, az Iszlám Állam helyi fiókja, a Horaszan Tartomány a tálibokat is támadja folyamatosan, ezért tálib-amerikai kényszerszövetség sem kizárt ez ügyben. Az IÁ helyi ága robbantott hatalmasat augusztus végén a kabuli reptérnél, és több másik akciót is magukra vállaltak Afganisztánban.

Kritikusok szerint az amerikai drónhadviselés se mindig tökéletes, pont a kabuli merénylet utáni amerikai megtorló akció mutatta meg ezt, amiben ártatlan civilek vesztették életüket. Az USA mindenesetre állítja, a tálibok se tartották be a katari megegyezés minden részét, ráadásul az al-Kaidától se határolódtak el.

The post Kiveri a víz a tálibokat az amerikai drónozástól first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés