:
Breaking News

Andrej Babis kormányfőt összeférhetetlenség miatt bírságolta meg egy cseh város

Andrej Babis kormányfőt összeférhetetlenség miatt bírságolta meg egy cseh város
  • 24.hu
  • 30 Sep, 2021
  • Címkék: #

Cernosice szerint az összeférhetetlenség abban áll, hogy Andrej Babis továbbra is kezében tart több médiát – közölte a Právo című cseh napilap csütörtökön Václav Knotekre, Babis ügyvédjére hivatkozva. Knotek elmondta: a kormányfő a törvénysértési vádat és a városi hivatal döntését elutasítja, és a korábbiakhoz hasonlóan most is megfellebbezi. Babis szerint a város döntése törvénytelen, és sérti az ő alapvető emberi jogait.

Andrej Babis néhány éve, miután kormánytag lett, összes vagyonát speciális alapokba helyezte, hogy megfeleljen a cseh összeférhetetlenségi törvénynek. Az ellenzék szerint azonban Babis továbbra is befolyásolja cégeit, és tevékenységüknek ő a végső haszonélvezője.

Andrej Babis családjával a Prága melletti Pruhonicében lakik, amely közigazgatásilag Cernosicéhez tartozik. A cernosicei városi hivatal már évek óta szabálysértési eljárást folytat Babis ellen, mert szerinte folytatódó törvénysértés, hogy Babisnak médiacégei vannak.

A kormányfőnek meggyőződése, hogy ez nem igaz, és a városi hivatal döntése a törvénysértő.

Eddig már kétszer vizsgálták ki azt az esetet. Ez sérti alapvető jogaimat

– reagált Babis a városi hivatal újabb döntésére. ?Ez már nem más, mint az ellenfeleim politikai játéka” – szögezte le.

A cernosicei városi hivatal 2019-ben már egyszer kiszabott 200 ezer koronás büntetést Andrej Babisra ebben az ügyben. Babis fellebbezett, és a közép-csehországi hivatal megszüntette az eljárást azzal, hogy a kormányfő összeférhetetlenségére nincsenek bizonyítékok. Cernosice azzal az indítékkal újította fel az eljárást, hogy új bizonyítékokhoz jutott. Miután folyó eljárásról van szó, a konkrét döntés szövege nem hozható nyilvánosságra – írja weboldalán a hivatal.

The post Andrej Babis kormányfőt összeférhetetlenség miatt bírságolta meg egy cseh város first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés