:

Karácsony: Ha miniszterelnök leszek, Márki-Zay lesz a jobbkezem

Karácsony:  Ha miniszterelnök leszek, Márki-Zay lesz a jobbkezem
  • 24.hu
  • 30 Sep, 2021
  • Címkék: #

A Párbeszéd 2016-ban hozta nyilvánosságra azt a koncepciót, ami most megvalósult, és ez talán az ellenzék legnagyobb sikere az elmúlt 12 évben, mondta Karácsony Gergely főpolgármester és miniszterelnök-jelölt a Partizánban, az előválasztás eredményét értékelve.

Karácsony szerint ez még mindig egy nagyon megosztott ellenzék, és az egyéni teljesítmény sokat számított. Azokat a jelölteket kirostálta a rendszer, akikkel szemben súlyos erkölcsi aggályok merültek fel.

Ami az én eredményemet illeti, az ellenzéken belül van egy mély megosztottság. Szerintem alapvetően két részre oszlik az ellenzék mitológiája. Az egyik részt képviseli a Demokratikus Koalíció, ami a leginkább mozgósítható szavazókkal rendelkezik. Ennek a narratívának fontos eleme, hogy kevésbé kritikus a 2010 előtti politikával kapcsolatban, és Orbán Viktorra úgy tekintenek, mint aki politikai puccsot hajtott végre, és vissza kell állítani.  És van a másik oldal, amelyik a 2010 előtti politikával kapcsolatban éles kritikával él, és ez egy heterogénebb tömb.

– mondta.

Én ezt a kampányt nagyon nagy ellenszélben csináltam végig, hiszen a Fidesz engem jelölt ki arra, hogy egyszerre gyengítsen, és hogy felkészítse ellenem a kampánygépezetét. A pártok, akik mögöttem voltak, nem voltak eddig sikeresek a kampányban, tehát jelölti kampány volt.

– tette hozzá.

Én a kockás papíromra magamnak harminc százalékot írtam.

Szerintem ez tőlem vitt, sokat.

– mondta arra, hogy mennyit számított a Fidesz kampánya a személye ellen.

Karácsony azt is elmondta, hogy a második fordulóban egyértelműbbé kell tenni azt a törésvonalat, amely a Demokratikus Koalíció és közte van a Gyurcsány Ferenchez való közelségben, miközben eddig alapvetően Karácsonynak kellett Gyurcsány miatt magyarázkodnia a fideszes médiában, nem Dobrev Klárának, aki Gyurcsány felesége.

Dobrev Kláráról azt mondta:

Ha valaki tényleg miniszterelnök akarna lenni, akkor nem jönnének ki ilyen mondatok a száján, mint hogy a választás napján elmegy Polt Péter börtönbe. Vagy hogy egyszerre ígérjük meg, hogy lesz euró holnap, és emeljük a pedagógusbéreket. Én tényleg miniszterelnöknek készülök, és én azért nem mondok ilyeneket, mert nem akarok még egy őszödi beszédet mondani a választás után. Én olyan dolgokat mondok, amiket meg lehet csinálni.

Karácsony azt is elmondta, hogy ha harsánysággal lehet megnyerni egy előválasztást, akkor ő nem akarja megnyerni. De szerinte nem csak azzal lehet.

A Márki-Zay Péterrel való összefogásról azt mondta, holnap tárgyalnak, készülnek a második fordulóban az együttműködésre.

A momentumos jelöltek soha nem momentumos jelöltek voltak, az MSZP is támogatta őket, ebből a szempontból legalább annyira voltak az én jelöltjeim, mint Fekete-Győr Andrásé. Szerintem a Momentum-szavazók rám szavaznak nagy többségben.

– mondta arról, hogy mi lesz a tárgyalás a Momentummal.

A Jobbikról elmondta, hogy szerinte kevésbé követték a pártmegállapodásokat, mint a Demokratikus Koalíció. Beszélni fog Jakab Péterrel is, szintén pénteken.

Márki-Zay Péterrel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte az ő, vagyis Karácsony Gergely visszalépése nem feltétlenül segítené Márki-Zay Péter esélyeit, mert Karácsony szavazóinak másodlagos preferenciája inkább Dobrev Klára, mint Márki-Zay Péter.

Ha én leszek a miniszterelnök, Márki-Zay Péter lesz az elszámoltatási atyaúristen,

mondta a polgármester három követelésének egyikére. Az euró bevezetésével kapcsolatban azt mondta, hogy ő teljesen elkötelezett, de nem tudják, hogy veszik át a költségvetés hiányát, és kérdés, hogy mennyi idő alatt sikerül ezt elérni.

Ha az az euró bevezetésének az ára, hogy még ebben a ciklusban csinálunk egy brutál megszorítócsomagot, akkor arról engem meg kellene győzni.

– mondta arra, hogy ha a humán szféra fizetéseinek növelése lenne az ára az euró bevezetésének, akkor nehezebben lenne meggyőzhető.

Az, hogy az Alaptörvény nem legitim, és nem fogadjuk el, annak a kimondásában én is benne vagyok.

– mondta a harmadik követelésre, és hozzátette, hogy a következő kormány nem esküdhet fel az Alaptörvényre. De azt nem látja maga előtt, hogy feles többséggel el lehet fogadni egy új alkotmányt. Meg fogja mindenesetre a Velencei Bizottság képviselőit kérdezni, akik holnap mennek hozzá, hogy ezt meg lehet-e így csinálni.

Nehezen látom az ezzel kapcsolatos érveket, de majd Péter el fogja mondani őket.

– mondta arról, hogy esetleg ő léphetne vissza Márki-Zay Péter javára. Ő nem gondolja, hogy Dobrev Klára lenne esélyes a Fidesz ellen, és az ő visszalépése esetén a szavazói Dobrev Klárára szavaznának, ezért nem látja értelmét a visszalépésének. Fordítva ugyanis szerinte Márki-Zay szavazói rá szavaznának, nem Dobrev Klárára.

Karácsony nem tartja kizártnak azt sem, hogy mindhárman versenyben maradnak a második fordulóra, de inkább elkerülné.

Ha én miniszterelnök leszek, az én kormányomban Márki-Zay Péter bármi lehet, mondjuk miniszterelnök-helyettes. Ő lesz az én jobbkezem.

– mondta Karácsony arról, mivel tudná meggyőzni Márki-Zay szavazóit.

The post Karácsony: Ha miniszterelnök leszek, Márki-Zay lesz a jobbkezem first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés