:

Több mint 170 magyar jelentkezett űrhajósnak

Több mint 170 magyar jelentkezett űrhajósnak
  • 24.hu
  • 01 Oct, 2021
  • Címkék: #

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy több mint 170 magyar jelentkezett az Európai Űrügynökségnél (ESA) űrhajósnak – írja a HVG. A szervezet utoljára 2008-ban indított toborzást, most nagyjából 22 ezren pályáztak. Az új program különlegessége, hogy a történelem során először keres fogyatékossággal élő űrhajósokat is egy űrhivatal.

Ferencz Orsolya szerint a paraasztronauták toborzása egy kísérleti program része. A szakemberek azt akarják kideríteni, hogyy a végtaghiány miatt speciális keringési rendszerrel rendelkező szervezet miként reagál az űrutazásra.

A miniszteri biztos kiemelte, két magyar parasportoló is jelentkezett az ESA-nál.

Szijjártó Péter egyébként idén júliusban jelentette be, hogy legkésőbb 2025-re amerikai együttműködéssel egy magyar űrhajóst akarnak eljuttatni a Nemzetközi Űrállmásra.

Kapcsolódó Szijjártó: Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós Farkas Bertalan több mint negyven évvel ezelőtti űrutazása után jöhet a folytatás.

Ferencz Orsolya szerint várják a 40 év alatti, természettudományos végzettségű, technológiai, mérnök vagy matematikai szektorban jártas magyarok jelentkezését az Axiom Space-szel közös programba. Ahhoz, hogy valaki űrhajós lehessen, extrém stressztűrő képességgel is kell rendelkeznie, és számos fizikai kritériumnak meg kell felelnie. Bár az űrbe csak egy ember fog feljutni, a felkészítés nagyobb létszámmal indul majd. A miniszteri biztos hozzátette, 2019 óta az orosz Roszkozmosszal is tárgyalnak egy későbbi űrrepülésről.

The post Több mint 170 magyar jelentkezett űrhajósnak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés