:

Romániai kórháztűz: az államfő az államot okolja

Romániai kórháztűz: az államfő az államot okolja
  • 24.hu
  • 01 Oct, 2021
  • Címkék: #

Klaus Iohannist elborzasztotta, hogy többen meghaltak, amikor kigyulladt a konstancai járványkórház ? írja a Maszol.ro. Az államfő szerint az újabb kórháztűz rávilágít az egészségügyi infrastruktúra hiányosságaira, a rendszer elavultságára, amit ráadásul felfoghatatlan nyomás alá helyez a koronavírus-járvány negyedik hulláma.

Klaus Iohannis részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak, gyors felépülést kívánt a tűzben megsérült betegeknek és az egészségügyi személyzetnek.

Elképzelhetetlen a szenvedés, amelyen keresztülmentek ezek az emberek, akik a gyógyulás reményében érkeztek a kórházba.

Klaus Iohannis szerint a román állam kudarcot vallott abban az alapvető feladatában, hogy megvédje állampolgárait.

Az államfő arra kérte Florin Cîtu kormányfőt és Cseke Attila ügyvivő egészségügyi minisztert, hogy tegyenek meg mindent a további hasonló tragédiák megelőzéséért.

Mint írta, az egészségügyi intézményekben új helyiségeket kell biztosítani intenzív terápiás részlegeknek, hogy optimális körülmények közt ápolhassák a betegeket. Szerinte az egészségügy korszerűsítése nagyon lelassult, ezt prioritásként kell kezelni.

A korábbi hírekkel ellentétben a tűzben nem kilenc, hanem hét  beteg vesztette életét, öt a helyszínen, kettő a kimenekítése és az elszállítása után ? írta a belügyminiszterre hivatkozva az MTI. A járványkórházat kiürítették, udvarán a tűzoltók mobilkórházat állítottak fel, amelyben elvégzik az evakuált betegek szűrését, állapotuk függvényében más kórházakba irányítják át őket. Az egészségügyi minisztérium szerint a járványkórházban 113 beteget kezeltek, közülük tízet az intenzív terápiával. A pénteki kórháztűz okait szakértők vizsgálják, az ügyben a konstancai törvényszék ügyészsége indított ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást.

Romániában az utóbbi évben három tragédia  történt  Covid-kórházakban. Novemberben a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya gyulladt ki: akkor tízen életüket vesztették. Idén januárban a bukaresti Matei Bals járványkórház koronavírus osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét. Áprilisban oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babes járványkórház udvarán egy konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg, és emiatt három súlyos állapotban lévő koronavírusos páciens meghalt.

The post Romániai kórháztűz: az államfő az államot okolja first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés