:

Először sikerült drónnal fotózni egy hurrikán belsejében

Először sikerült drónnal fotózni egy hurrikán belsejében

A világon először felvételeket készített egy hurrikán belsejében egy drón. A szörfdeszkához hasonló, kamerával felszerelt eszközt egy négyes erősségű hurrikánba irányították amerikai kutatók – írja az MTI. Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) drámai felvételein a drón 15 méter magas hullámokkal és több mint 190 kilométer per órás széllel küzd meg a Sam hurrikán belsejében.

A Saildrone nevű eszközt az azonos nevű cég készítette. A szélerő hajtotta, hét méter hosszú drón egy hurrikánvitorlával is rendelkezik, melyet arra terveztek, hogy ellenálljon a kegyetlen körülményeknek, miközben adatot gyűjt a Föld legpusztítóbb erőiről. A cég honlapja szerint a drón képes mérni a szél erejét és irányát, a légköri nyomást, a hőmérsékletet, a sótartalmat, páratartalmat és még számos más értéket.

Reméljük, fejleszteni tudjuk az előrejelzési modelleket, melyek a hurrikánok gyors erősödését jósolják meg

-mondta Greg Foltz, a NOAA kutatója.

A gyors erősödés, amikor a hurrikánok szélereje órák alatt válik intenzívebbé, súlyos fenyegetést jelent a partvidékeken élő közösségek számára. A legénység nélküli rendszerek adatgyűjtése sokat segít az ezekre vonatkozó ismeretek fejlesztésében.

A kutatók figyelmeztetése szerint a klímaváltozás hatására felmelegszik az óceán, és erőteljesebbé válnak a hurrikánok, növekvő veszélyt jelentve a partokon élőkre.

Dömös Zsuzsanna további cikkei Ismét életet mentett az Apple okosórájaMég jobban közeledik egymáshoz a Messenger és az InstagramNMHH: a 3G felett eljárt az idő

The post Először sikerült drónnal fotózni egy hurrikán belsejében first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés