:

Jobban fogy az asztali PC, mint tavaly ilyenkor

Jobban fogy az asztali PC, mint tavaly ilyenkor
  • 24.hu
  • 04 Oct, 2021
  • Címkék: #

Szokatlan trendeket lehetett megfigyelni az asztali PC-k értékesítésében szeptember első négy hetében, a tanév első heteiben: jelentősen több asztali gép talált gazdára mind az eMAG-nál, mind az Extreme Digitalnál, mint tavaly ilyenkor, és jelentősen nőtt az Apple-gépek forgalma is.

Szeptemberben az eMAG-nál 190 százalékkal, az Extreme Digitalnál pedig 65 százalékkal több asztali számítógép fogyott,

mint a tavalyi év azonos időszakában. Egész évre vetítve a laptopok ugyan népszerűbbek mindkét kereskedő esetében, de az asztali gépeknél tapasztalható fellendülés olyan szempontból érthető, hogy azonos árért egy asztali PC-ből nagyobb teljesítményűt lehet vásárolni, amik továbbra is jó választásnak bizonyulnak, különösen olyan számításigényes felhasználás esetén, mint a videójáték, vagy a grafikai és videószerkesztés.

Bár a back-to-school szezon fontos heteiben eladott asztali gépek döntő többsége általában Windows operációs rendszert használ, vagy annak a használatára előkészített konfiguráció, idén szeptemberben az Apple-gépek népszerűsége sokat javult: míg tavaly ilyenkor az eMAG-nál egyetlen ilyen gép sem szerepelt a top 10-ben, idén szeptemberben három kompakt méretű, M1 processzoros Apple Mac mini modell is képviselteti magát. Az Apple termékei egyébként a vizsgált időszakban a termékkategória csaknem ötödét generálták.

Apple Az EMAG-nál nagyot ment az M1 processzoros Mac Mini.

Az áruházak vásárlóközönsége közti különbséget jól mutatja, hogy az Extreme Digitalnál inkább a jóval drágább Apple iMac típusokat keresték, ezekből három különböző modell is bekerült a top 5-be szeptember első négy hetében, ugyanakkor ebben az időszakban ennél a kereskedőnél is egy mini asztali gép, az Asus Vivomini PN50 fogyott a legjobban. Az Apple-gépek viszont így is a forgalom csaknem felét generálták az Extreme Digitalnál az iskolakezdés első heteiben.

A tanév első heteiben az eMAG-nál a Dell, az Extreme Digitalnál az Asus adta el a legtöbb asztali PC-t, a bruttó eladási átlagár az előbbi márka esetében 230 ezer forint, az utóbbi esetben 220 ezer forint körül alakult. Az Apple számítógépeit csak operációs rendszerrel együtt lehet megvenni, míg a többi asztali PC-nek 15-20 százalékát kérik Windowszal együtt.

Birkás Péter további cikkei Ez a porszívó már azt is tudja, mikor kell igazán szívniMagyar startup is lesz a világ egyik legnagyobb technológiai rendezvényénCsak akkor jövünk rá mennyire értékesek az adataink, mikor elveszítjük őket

The post Jobban fogy az asztali PC, mint tavaly ilyenkor first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés