:

Hagyományteremtő céllal rendezik meg az Écsi Cifra Vásár és Értéktár Bemutatót

2021. október 2-án reggel 9.00-kor veszi kezdetét első alkalommal az Országos Mezőszéli Cifra Vásár és Értéktár. A sokszínű forgatagot a Győr szomszédságában található, a pannonhalmi borvidék festői kis falujában, Écs-öreghegyi részén, Mezőszél legszebb fekvésű dombtetőjén rendezi a Cifra Műhely Egyesület egy közel 2 hektáros területen.

Igazi magyaros vásári kavalkádra számíthatnak a látogatók. Az ország minden részéből érkeznek vásárosok, kézművesek, iparművészek, akik a saját tájegységeik népművészeti hagyományain keresztül népszerűsítik a Kárpát-medencei kultúra egészen elképesztő sokszínűségét.

A programban szerepel a helyi és környékbeli termelők bemutatkozása, de hazánk sok részéről érkeznek majd termelők, települési értéktárak, jó példákkal rendelkező önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek. Pont ezért az esemény szakmai együttműködő partnere a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Városok-Falvak Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet.

Bemutatkoznak Magyarország ízei. Az ország több településéről érkeznek önkormányzati értéktárak, zöldség- gyümölcstermelők, pékek, húskészítők, füstölők, befőzők, borászok, sörfőzdék. A mondás szerinti ?Minden mi szem, szájnak ingere?, mert ínycsiklandó illatok, bőséges éhség és szomjoltók várják majd a vásárra érkezőket. A feketetói vásári hangulatot idézve népzenekarok, kulturális műhelyfoglalkozások szolgáltatják a kulturális programokat.

A mezőgazdasági termény vásár mellett bemutatkozik az egyesület Cifra szoba Mérából c. kiállítása, mely a kalotaszegi Méra kis falujának gyönyörű épített hagyományait kívánja bemutatni. A bútorok bemutatásával és a köréjük szervezett műhelyfoglalkozásokkal szeretnék bemutatni a Kárpát-medencei kultúra általuk képviselt cifra szeletét. Az egyesület már számos hazai és nemzetközi eseményen képviselte hazánk kulturális értékeit. A vásári sokszínűséget a mezőgazdasági, gasztrokulturális és népi kulturális programok biztosítják. Cél a vidékfejlesztési lehetőségek, értéktárak bemutatása, a helyi és országos termelők, kádár- és fafaragó mesterek népszerűsítése, segítése és a turisztikai potenciál növelése, települések bemutatkozása.

A vásáron ?A magyar mezőgazdaság jelene és jövője a világban? címmel egész napos szakmai fórumot szerveznek. Célja pozitívan befolyásolni az agrárszakma társadalmi megítélését és minden kommunikációs csatornán bemutatni a szakmai eseményt. A forgatagban szükséges a jó muzsikaszó és a tánc, ezért lesz Mérai zene és tánc sarok kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A kíváncsiskodókat és gyermekkel érkezőket különböző műhelyfoglalkozások várják, hogy szórakoztatóan teljen az idő. Bátran lehet részt venni magyar népviseletbe öltözésben, csibészkedésben, kreatív, íjász, népi vetélkedős, gyöngyfűzős műhelyek izgalmas játékaiban.

Az eseményen fellépő előadók: Parno Graszt, Karaván Família, Figurás, Fajkusz Banda, Tindia, Dűvő, Langaléta Grabanciások, Gulyás László, vándormuzsikus.

Együttműködő önkormányzatok, partnerek: Kimle, Sokorói Tájegységi Értéktár, Sátoraljaújhely, Csikvánd, Kajárpéc, Kiscsősz, Nyárád, Felpéc, Vörös Barátok, Écs, Mátraderecske, Megyerikum, Nemzeti Művelődési Intézet, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Agyagosszergény

Az esemény teljesen díjtalan.

Écs belterületén táblák és az écsi polgárőrség segíti a helyszínre jutást, parkolási lehetőség biztosított. A szombati meghosszabbított nyitvatartás 09:00-21:00-ig.

ízek-Gasztronómia-Kultúra-Hagyomány-Tánc-Zene-Műhelyfoglalkozások-Kiállítás

További információk:

http://www.ciframuhely.hu/cifra-vasar/ https://www.facebook.com/ciframuhely.egyesulet https://www.instagram.com/ciframuhely/

The post Hagyományteremtő céllal rendezik meg az Écsi Cifra Vásár és Értéktár Bemutatót appeared first on BellaCafe.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés