:
Breaking News

Gazdaságvédelem a koronavírus évében: bélyegeket vett a kormány 42 milliárdért

Gazdaságvédelem a koronavírus évében: bélyegeket vett a kormány 42 milliárdért
  • 24.hu
  • 05 Oct, 2021
  • Címkék: #

Elég sajátos módon történt az elvileg gazdaságvédelemre szánt durván 4 ezer milliárd forintnyi pénz elköltése tavaly: a Gazdaságvédelmi Alapból kifolyatott 4030 milliárd forintnak nem egészen az egynegyede, 908 milliárd forint ment csak közvetlen gazdaságvédelmi támogatásra, amelyet a cégek kaptak meg, vette észre a Népszava a tavalyi költségvetés elszámolásában.

Ennél nagyobb összeget, csaknem 1200 milliárd forintot állami vállalatok nyeltek el. Ebből az egyik legérdekesebb tétel 42 milliárd forint, ennyiért vásárolt az állam bélyeggyűjteményt a gazdaságvédelmi kiadások terhére. ?A költségvetés általános indoklásból derül ki, hogy ez a pénz valójában a Magyar Posta Zrt. feltőkésítésére ment, és, hogy ne legyen ebből tiltott állami támogatás, a Magyar Posta átadta a birtokában lévő Bélyegmúzeumot a magyar államnak, s ennek értékét 42 milliárdban állapították meg.?

Kapott jócskán pénzt a MÁV, a Volánok, vagy a Paks2-projekt is.

A kormány által közölt adatokból az is kiszámítható, hogy csak készpénzben és csak tavaly 137,7 milliárd forintot kaptak a gazdaságvédelmi alapból a Fideszhez köthető, vagy egyenesen a kormánytagok által irányított közalapítványok ? nem ideértve a kormánypárt által szinten elfoglalt felsőoktatási alapítványokat. Ezen felül a fideszes közalapítványok tavaly több száz milliárdnyi állami vagyont kaptak Mol-részvények, vagy ingatlanok formájában ? írja a lap.

A legtöbb pénzt a Mathias Corvinus Collegium kapta (amelynek vezetője Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója), ezen belül külön árulkodó, hogy 14,5 milliárd forint készpénz került a Kommentár Alapítványhoz ? ?amely gyakorlatilag a hasonló című folyóiratot kiadó alapítványt takarja, illetve a Fidesz politikai hátországának szellemi műhelye. Vagyis a gazdaságvédelmi pénzekből politikai tevékenység támogatására szavazott meg a kormány több, mint 10 milliárd forintot.?

Sajnos az elszámolásból nem derül ki pontosan, hogy bizonyos tételek valójában mit takarnak, így hiába lenne elvárható az átláthatóság, egyes kiadási tételek tartalma homályban marad. A lap ide sorolja, hogy 207 milliárdot számolt le a kormány ?egyes energetikai kérdésekről szóló előterjesztés szerinti feladatok végrehajtásához kapcsolódó forrásigény? címen, ?de az nem derül ki, hogy mire is ment pontosan ez a bő 200 milliárd. Más forrásokból tudhatjuk, hogy ez a pénz a kormány karácsonyi pénzszórásaként kerülhetett az állami tulajdonban lévő MVM energiaholdinghoz. A képviselők előtt fekvő törvénytervezetből az is kiderül, hogy kormány a gazdaságvédelmi pénzek terhére 198 milliárd forintot fizetett ki ?nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyes intézkedésekre?. A szövegből kihámozható, a hogy pénzt az utolsó fillérig a Corvinus Befektetési Zrt. kapta hiteltartozásai rendezésére. A Corvinus egy állami befektetési cég, amely a Budapest Bankot illetve az Erste Bank kisebbségi részét birtokolja. A Budapest Bank – miután az beolvadt a Magyar Bankholdingba – , már nincs a cég tulajdonában, ám a zárszámadási törvényből nem derül ki a világosan, hogy pontosan mire is használta a 198 milliárdot az állami Corvinus Zrt.?

The post Gazdaságvédelem a koronavírus évében: bélyegeket vett a kormány 42 milliárdért first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés