:

Éghajlatkutatásért és komplex rendszerekért járt az idei fizikai Nobel-díj

Éghajlatkutatásért és komplex rendszerekért járt az idei fizikai Nobel-díj
  • 24.hu
  • 05 Oct, 2021
  • Címkék: #

Ezen a héten hirdetik ki, ki kapta a tudományos élet egyik legnívósabb elismerését, a Nobel-díjat. Hétfőn a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat adták oda David Juliusnak és Ardem Patapoutiannak, akiknek felfedezései megmagyarázzák, hogyan érzékeli a testünk a hőmérsékletet és az érintést. Most a fizikai Nobel-díjon van a sor: ezt Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann és Giorgio Parisi kapta az összetett fizikai rendszerek jobb megértéséért tett munkájuk miatt.

Kapcsolódó Chilipaprika segítségével jöttek rá, hogy érezzük a hőt Idén az érintés és a hőérzet receptoraiért járt az orvostudományi Nobel-díj. Jonathan NACKSTRAND / AFP

Syukuro Manabe munkája során kimutatta, hogy a légkörben megnövekedett szén-dioxid szintje hogyan vezet hőmérsékletemelkedéshez. Munkája megalapozta a jelenlegi éghajlati modellek kidolgozását.

Klaus Hasselmann olyan modellt hozott létre, amely összekapcsolja az időjárás és az éghajlat folyamatait. Módszereivel bizonyították, hogy a hőmérsékletnövekedés a légkörben az emberi széndioxid-kibocsátás következménye.

Giorgio Parisi rejtett mintákat fedezett fel rendezetlen, összetett anyagokban. Felfedezése az egyik legfontosabb hozzájárulás a komplex rendszerek elméletéhez.

A díj felét Giorgio Parisi, a másik felét pedig közösen Syukuro Manabe és Klaus Hasselmann kapta.

Nagy Nikoletta további cikkei Először fedezhettek fel három csillag körül keringő bolygót2030-ra még mindig az emberek harmada szennyező fosszilisokkal fog főzniChilipaprika segítségével jöttek rá, hogy érezzük a hőt

The post Éghajlatkutatásért és komplex rendszerekért járt az idei fizikai Nobel-díj first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés