:
Breaking News

Az okosotthontól sem kell jobban félni, mint az internettől

Az okosotthontól sem kell jobban félni, mint az internettől

Az NCC Group és az IoT eszközökre specializálódott víruskutatók, a Global Cyber Alliance (GCA) közös felmérése szerint egy hét alatt több mint tízezer potenciális kibertámadásnak van kitéve egy okoseszközökkel felszerelt otthon. Időről időre hallani olyan bizarr eseteket is, hogy hackerek az internetre csatlakozó babamonitorokon keresztül kémkedtek, vagy az otthoni rendszereket irányítva hozták ijesztettek rá az ottlakókra.

Persze ez nem jelenti azt, hogy rettegnünk kellene, és inkább mellőzzük az okoseszközöket ? hiszen a zsebünkben hordott mobilok, a munkánk során használt laptopok ugyanúgy kockázatot jelenthetnek, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Egy átlagos internetes böngészés során például több ízben találkozhatunk adathalász-levelekkel, kártékony csatolmányokkal, vírusos alkalmazásokkal.

Az okoseszközökkel felszerelt otthonunkban ugyanúgy biztonságostudatos hozzáállással és megfelelő beállításokkal védhetjük meg magunkat.

Kapcsolódó Ezek a legmenőbb dolgok egy okosotthonban 2021-ben Egy okosotthon időt, pénzt és sok felesleges feszültséget takarít meg az ember életében, nem véletlenül kezdenek egyre többen barátkozni az ötlettel. Adunk tíz tippet, amire érdemes figyelni! Azonnal változtassa meg az eszközökön alapértelmezetten beállított felhasználónév/jelszó párost, és időnként frissítse a jelszavakat! Sokan elfelejtik ezt a lépést az otthoni routereknél is megtenni. Csak olyan kütyüt vegyünk, amit a gyártó megfelelő biztonsági beállításokkal, rendszerrel látott el! Ez ugyan kis utánaolvasást igényel, de rendkívül fontos, hogy ha egy megbízható gyártót választunk, aki kiemelten figyel a rendszeres szoftverfrissítésekre, biztonsági javításokra, akkor megfelelő védettséget érhetünk el otthonunkban. Az otthoni wifihez állítson be vendéghozzáférést! Ahol lehet, állítson be kétlépcsős azonosítást! Ennek a közösségi oldalaknál, e-mail fiókoknál is alapvető kellene, hogy legyen. A módszer lényege, hogy a jelszón túl adott rendszer plusz egy csatornán kér megerősítést, például egy SMS-ben küldött kód beírását. Mindig telepítse a szoftveres frissítéseket, és időről időre ellenőrizze, elérhetőek-e az eszközökre. Sose használja az okoskütyüit nyilvános wifi-hálózatokon! Amennyiben van rá lehetőség, tiltsa le a felesleges, nem használt funkciókat. Ahol tud, használjon biometrikus azonosítási módszert jelszó helyett, például ujjlenyomatot vagy arcfelismerést! Gondoskodjon a megfelelő biztonsági szoftverekről, és használjon tűzfalat! Nevezze át, és időnként indítsa újra az otthoni routert! Szponzorált tartalom

A cikk a Schneider Electric támogatásával készült.

The post Az okosotthontól sem kell jobban félni, mint az internettől first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés