:

Tovább bővült a magyarországi elektromostöltő-hálózat

Tovább bővült a magyarországi elektromostöltő-hálózat

A MOL október 6-án átadta a részben európai uniós támogatással megvalósult NEXT-E projekt keretében telepített utolsó, 59. elektromos töltőberendezést is, mellyel a MOL Plugee hálózata 170 tagúra bővült. A program teljes költségvetése 22,17 millió euró, melynek 85 százalékát (18,84 millió euró) az Európai Bizottság fedezi az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül. A MOL továbbra is napirenden tartja e-töltő-hálózatának fejlesztését, így az év végéig 200-ra, 2025-ig pedig 500-ra emelkedhet a régióban elérhető töltőinek száma.

MOL

Az elektromos autók térnyerése a várakozásoknál is gyorsabb, a folyamatot pedig a koronavírus-járvány is fokozta, a korábbiaknál még jobban felértékelve a környezet- és klímavédelmi szempontokat. A fosszilis üzemanyagok dominanciája ugyan még jó ideig fennmarad, de a villamos energia egyre nagyobb szeletet hasít ki magának az üzemanyagpiacból. A technológia fejlődésének köszönhetően az elektromos meghajtású járművek egyre nagyobb távolság megtételére képesek egy töltéssel, de ? ahogy a hagyományos meghajtású modellek esetében ? ez esetben is lényeges, hogy út közben elérhető legyen a megfelelő üzemanyagtöltő-infrastruktúra.

Az új telepítésekkel a magyarországi MOL Plugee hálózat már 81 egységet számlál, közülük 7 gyors-, 68 nagyteljesítményű villám-, 6 pedig ultragyors töltő.

A régióban immár 170 elektromos töltő működik MOL-logó alatt, amelynek nagy részét, 141 darabot szintén a NEXT-E projekt részeként telepített a vállalat. A program égisze alatt idehaza telepített töltők döntő része az autópályák mentén ill. azok közelében található, ezzel megteremtve a valódi országos átjárhatóságot az elektromos közlekedésben.

MOL

A MOL-csoport 2017-ben csatlakozott a NEXT-E projekthez, melynek célja egy, a cseh határtól az Adriai- és a Fekete-tengerig kényelmes elektromos autózást lehetővé tevő nemzetközi töltőinfrastruktúra kiépítése volt egy egyedülálló együttműködésben. Konzorciumi partnereivel ? E.ON, HEP, Petrol, BMW, Nissan ? a régió hat országában, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon és Romániában összesen 222 gyors, valamint 30 ultragyors elektromos töltőt telepített fő közlekedési útvonalak mentén.

A projekt az Európai Bizottság jelentős támogatása mellett valósult meg; a teljes 22,17 millió eurós költségvetés 85 százalékát, 18,84 millió eurót az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) biztosította. Az interoperabilitás és a teljes lefedettség érdekében a projekt több más, szintén CEF társfinanszírozással megvalósuló programmal együtt valósult meg, mint például az ULTRA-E, az EAST-E és a FAST-E. Ez biztosítja, hogy a projekt az egész Európai Unióban maximálisan ki tudja fejteni kedvező hatását, egy hálózatokon átívelő, egységes közlekedési folyosót létrehozva.

Birkás Péter további cikkei Az új Sonos Beam tényleg képes új szintre emelni az otthoni filmezéstMegjelent a Windows 11, mutatjuk, hogyan telepíthetiA Facebook szerint ezért állt le a Facebook

The post Tovább bővült a magyarországi elektromostöltő-hálózat first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés