:

A friss Nobel-békedíjasok egyike szerint a kitüntetés nem az ő, hanem a szólás szabadságáért életüket veszített kollégák érdeme

A friss Nobel-békedíjasok egyike szerint a kitüntetés nem az ő, hanem a szólás szabadságáért életüket veszített kollégák érdeme
  • 24.hu
  • 08 Oct, 2021
  • Címkék: #

Ma harmadik alkalommal kapta orosz állampolgár a Nobel-békedíjat: Andrej Szaharov szovjet atomfizikus (1975), illetve Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke és főtitkára (1990) után az orosz Novaja Gazeta című független napilap főszerkesztője, Dmitrij Muratov kapta meg az elismerést, aki a fülöp-szigeteki Maria Ressával osztozik az idei díjon.

A férfi a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy elfoglalt volt és nem tudta felvenni a telefont, amikor a Nobel-bizottság felhívta, és azóta sem volt ideje elolvasni a méltatás teljes szövegét.

Azt mondom önöknek: ez nem az én érdemem. A Novaja Gazetáé. Azoké, akik életüket vesztették az emberek szólásszabadságát védelmezve. Mivel már nincsenek közöttünk, a jelek szerint úgy döntöttek, hogy én mondjam el mindenkinek. Ők Igor Domnyikov, Jura Scsekocsihin, Anna Sztepanovna Politkovszkaja, Násztya Baburova, Natalja Esztyemirova, Sztasz Makrelov

? nyilatkozott az MTI híre szerint Muratov, majd hozzátette:

így gondolom. Tényleg. Ezt nekik adták.

Muratov a lap indítása óta hat újságíróját elveszített Novaja Gazeta egyik alapítója, aki előbb 1995 és 2017 között ült a főszerkesztői székben, két évvel később pedig újra elfoglalta a korábbi pozícióját.

A két idei Nobel-békedíjas nevét egy nappal a Kreml Csecsenföldön és az egész észak-kaukázusi régióban folytatott politikáját cikkeiben bíráló Anna Politkovszkaja meggyilkolásának tizenötödik évfordulója után hirdették ki Oslóban. A 48 éves Politkovszkajával 2006. október 7-én saját otthonának ajtajától néhány lépésnyire, a lépcsőházban gyilkolták meg. A bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban hat embert ítéltek el, de a megrendelő személye továbbra is ismeretlen.

Muratov Nobel-békedíjához meglepő módon Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is gratulált, ekképpen:

Gratulálhatunk Dmitrij Muratovnak, aki munkájában következetesen az eszményeit követi és elkötelezett az eszményei mellett. Ő tehetséges és bátor. Ez természetesen magas elismerés. Gratulálunk neki.

A sajtó erre nekiszegezte a kérdést, miszerint később vajon Putyin elnök is gratulál-e majd. A kérdés megválaszolására Peszkov némi időt kért.

The post A friss Nobel-békedíjasok egyike szerint a kitüntetés nem az ő, hanem a szólás szabadságáért életüket veszített kollégák érdeme first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés