:

Az EU kiakadt, mert a Horvátországnak küldött pénzből olyanokat alkalmaztak, akik menekülteket vertek a határon

Az EU kiakadt, mert a Horvátországnak küldött pénzből olyanokat alkalmaztak, akik menekülteket vertek a határon
  • 24.hu
  • 08 Oct, 2021
  • Címkék: #

Andrej Plenkovic horvát kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el a horvát-boszniai határon bántalmazott menekültek ügyében – közölte pénteken az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna.

Átfogó vizsgálatot rendeltem el, elítéljük az erőszakot, különösen a migránsok elleni erőszakot

– nyilatkozta a kormányfő pénteken. Kijelentette, hogy az Európai Bizottság képviselőivel is tárgyal az ügyről.

Meg kell állapítanunk, mi történt, ilyen esetek nem fordulhatnak elő

– mondta. Arra az újságírói kérdésre, hogy Davor Bozinovic belügyminiszter a történtek után továbbra is élvezi e bizalmát, Plenkovic azt mondta: természetesen.

A horvát-boszniai határon történt bántalmazásokról először a horvát RTL kereskedelmi televízió számolt be szerdán este. Az erőszakos visszatoloncolásokról készült felvételek júniusban készültek. Azokon a tévécsatorna szerint az látható, hogy azonosító jelzés nélküli rendőri egyenruhát viselő, maszkos emberek gumibottal ütlegelik a határra érkező menekülteket. Az ügyben több uniós tagállam is érintett lehet. A tévécsatorna szerint Horvátország mellet Görögországban és Romániában is durván bántalmazhatták a határsértőket.

Az ügyben az Európai Bizottság is megszólalt. Adalbert Jahnz, a bizottság szóvivője kijelentette: amennyiben bebizonyosodik, hogy Horvátország, az Európai Unió által határvédelemre szánt pénzekből olyan embereket alkalmazott, akik az erőszakos cselekményeket elkövették, felfüggeszthetik, de vissza is kérhetik a támogatásokat.

Ylva Johansson belügyi uniós biztos pénteken már enyhébben fogalmazott. A horvát belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követően elégedettségnek adott hangot azzal kapcsolatban, ahogyan Zágráb kezeli a helyzetet.

El kell mondanom, hogy a horvát kormány komolyan áll az ügyhöz

– fogalmazott. Úgy vélte: Zágráb a határok védelmét úgy látja el, ahogy azt kell. Világos nézőpontot képvisel, amely szerint a határvédelemnek mindig összhangban kell lennie a jogállamisággal és az alapvető jogokkal – hangsúlyozta a biztos.

The post Az EU kiakadt, mert a Horvátországnak küldött pénzből olyanokat alkalmaztak, akik menekülteket vertek a határon first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés