:

Elkezdődött Márki-Zay Péter nagygyűlése a Madách téren

Elkezdődött Márki-Zay Péter nagygyűlése a Madách téren
  • 24.hu
  • 10 Oct, 2021
  • Címkék: #

Cikkünk frissül!

Vasárnap délután három órakor kezdődött a budapesti Madách téren Márki-Zay Péter gyűlése. Rajta kívül az eseményen az előzetes szerint többek közt fel fog szólalni Vajda Zoltán országgyűlési képviselőjelölt, Király Júlia, a Nemzeti Bank volt alelnöke, Szél Bernadett, országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos, országgyűlési képviselő, Karácsony Gergely.

Három óra után nem sokkal pár száz, legfeljebb ezer ember lehetett a helyszínen.

így lett Márki-Zayból Dobrev Klára kihívója

A gyűlés előzményei: miután az előválasztás első fordulójában a miniszterelnök-jelöltek versenyében Dobrev Klára a szavazatok 34,84, Karácsony Gergely 27,3, míg Márki-Zay 20,4 százalékát szerezte meg, közel egy hétig tartó egyeztetés indult a második és a harmadik helyezett közt, hogy melyiküknek kellene visszalépnie a másik javára. Az elején úgy tűnt, erre hajlandó lesz Márki-Zay Péter, igaz, ő már múlt csütörtökön jelezte a 24.hu-nak, hogy nem látja, miért neki kellene visszalépnie. A hódmezővásárhelyi polgármester aztán csak nem jelentette be visszalépését, sőt, most kedden előbb a Medián, majd szerdán már a Závecz közvélemény-kutatásából is az derült ki, hogy az előválasztás második fordulója előtt Márki-Zay Péter az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közt felzárkózott a második helyre Dobrev Klára mögé, és jelentős előnnyel maga mögé utasította Karácsony Gergelyt. Ekkor már érezhető volt, hogy Márki-Zay aligha fog visszalépni, igaz, a Karácsony mindezek ellenére még szerdán azt mondta: nem lép vissza, és végigcsinálja a második fordulót. Pénteken aztán Márki-Zay Péter társaságában a Kossuth téren jelentette be visszalépését.

Karácsony Gergely döntése pártján, a Párbeszéden belül is megosztó lett: Barabás Richárd szóvivő például jelezte, hogy ő Dobrev Klárára fog szavazni. Ezentúl több MSZP-s politikus is a DK-s politikusra szavaz, és nem Márki-Zayra, akit saját miniszterelnök-jelöltje támogat.

Márki-Zay Péter és a DK nyilatkozatháborúja egyébként már pénteken elindult. Ma például azt mondta Márki-Zay, hogy szerinte “nem zárható ki, hogy most Dobrev Klára mellett nemcsak a DK, hanem még a Fidesz is mozgósítani fog, ezért a választási csalás leleplezésére jutalmat ajánlunk fel.” A DK visszautasította a vádat.

The post Elkezdődött Márki-Zay Péter nagygyűlése a Madách téren first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés