:

Az ellenzéki összefogás győzött Prágában, de Babis nem adja fel

Az ellenzéki összefogás győzött Prágában, de Babis nem adja fel
  • 24.hu
  • 11 Oct, 2021
  • Címkék: #

?Mi vagyunk a változás. Ti vagytok a változás!? ? mondta hívei előtt szombati győzelmi beszédében a három cseh ellenzéki pártot tömörítő Spolu (Együtt) koalíció vezetője, Petr Fiala, a jobbközép ODS (Polgári Demokrata Párt) elnöke. A további két ellenzéki pártot összefogó Kalózok és Polgármesterek koalíció vezetője, Ivan Bartos pedig a koalíciós tárgyalások megkezdését ígérte a Spolu vezetőivel. ?Véget ért Babis uralma? ? tette hozzá Bartos, utalva Andrej Babis miniszterelnökre és annak ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója, ugyanakkor az ano jelentése: igen) nevű populista pártjára, amely vereséget szenvedett a csehországi parlamenti választáson.

A CNN máris arról ír, hogy az új, ötpárti ellenzéki koalíció hatalomra kerülése eltávolíthatja a magyar és lengyel populistáktól Csehországot. Ráadásul Babis ? akinek Orbán Viktor is kampányolt az utolsó napokban  ? eddigi szövetségesei, a kommunisták és a szociáldemokraták ezúttal be sem jutottak a törvényhozásba.

A kommunisták 1948 óta először zuhantak ki a parlamentből.

Mindez azt jelenti, hogy az illiberális, oroszbarát és EU-ellenes erők meggyengültek ? hiszen a baloldal effajta reprezentánsai kizuhantak a törvényhozásból, az ANO hatalma megroppant, az ellenzék EU-párti, liberális, demokratikus elkötelezettségű, középjobb és modernizációpárti tömörülései pedig megerősödtek Kelet-Közép-Európa legfejlettebb államában. Bár az ODS korábban mérsékelten euroszkeptikus, jobboldali polgári erő volt, Fiala alatt az Európa-párti vonal erősödött meg a pártban.

A választás előtt derült ki, hogy a cseh miniszterelnök titokban 22 millió dollárt mozgatott offshore-cégekben, és 2009-ben birtokot vásárolt a francia Riviérán. Igaz, Babis akkor még nem volt politikus. Ám EU-támogatásokkal kapcsolatos visszaélések gyanúja és egyéb vádak is felmerültek már vele szemben, ami fokozatosan erodálta népszerűségét, és hatalmas tömegtüntetések is zajlottak ellene a Covid-járvány előtt Prágában. Természetesen Babis mindig tagadta, hogy törvénytelenséget követett volna el.

Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / AFP Andrej Babis miniszterelnök leadja szavazatát egy lovosicei szavazóhelyiségében 2021. október 8-án

Mindazonáltal Babis populista még mindig népszerű bizonyos társadalmi rétegekben, részben mert jelentős nyugdíjemeléseket hajtott végre. Bár az államadósság megugrott, de a csehek korábban nem vettek fel túl sok hitelt, így a gazdaságot még nem terhelte túl a Babis-kormányzás. Sokkal inkább megterhelte az ANO-kabinetet a koronavírus-válság: Csehországban több mint harmincezer áldozatra volt a pandémiának, ez is hozzájárult Babis bukásához.

Első pillantásra tehát úgy tűnt a hét végén, hogy az ellenzék egyértelműen győzött. A szavazatok aránya alapján így is van, hiszen a két ellenzéki koalíciós együttműködés, a Spolu és a Kalózok-Polgármesterek szövetség összesen több mint 43 százaléknyi szavazatot kapott, míg a milliárdos Babis kormánypártja csak 27 százalékig jutott. Ám az eddigi kormányfő azt reméli, hogy Milos Zeman köztársasági elnök mégis őt bízza meg a kormányalakítással.

Négy tényező okozhat zavart a gyors prágai kormányváltásban:

kicsit ?buherált? a választási szisztéma, így a második legtöbb szavazatot kapott Babisék eggyel több mandátumot szereztek, mint a Spolu, amely az ellenzék erősebbik felét képviseli. (Az ANO 72 képviselővel rendelkezik majd az új parlamentben, a Spolu pedig 71-gyel. Hiába kapott az ellenzéki Spolu 27,8 százalékot, az ANO pedig csak 27,1 százalékot. Ezért az ANO most azt követeli, hogy Babist kérje fel a köztársasági elnök a kormányalakításra, még ha elvileg erre esélye sincs a miniszterelnöknek, mivel az ellenzéki pártok deklarálták, hogy nem akarnak vele koalíciót kötni. Ám húzhatná az időt, és addig is ügyvezető miniszterelnök maradhatna. A köztársasági elnök, az EU-ellenes Zeman a külpolitikában Vlagyimir Putyin orosz elnököt, alkoholizálásban viszont Putyin elődjét, Borisz Jelcint követte. így vasárnap, a Babissal való találkozása után az intenzív osztályra került, mielőtt felkért volna bárkit is a kormányalakításra. Ez szintén Babis érdekeinek felel meg, hiszen így is meghosszabbíthatja kormányzási periódusát ügyvezető miniszterelnökként. A Babis vezette ANO most a győztes koalíció tagjait egyenként próbálja leválasztani az ottani ellenzéki összefogásról. Állítólag ez nem fog sikerülni, mert az ellenzéki erők a hétvégén megerősítették egymás iránti szolidaritásukat, de azért tudjuk, hogy a politikában biztosat jósolni lehetetlen. Babis ráadásul máris megszegte ígéretét, és nem vonul vissza a parlamenti politizálástól ellenzékbe szorulva sem, hanem beülne a törvényhozásba. Ez jól jöhet neki a számos vizsgálat miatt, amit ellene indítottak az elmúlt években, mert hivatkozhat a mentelmi jogára.

így aztán izgalmas napok elé nézünk Csehországban. Egyrészt aggódni kell, hogy a Babist támogató, de eredetileg balos-szocdem Zeman köztársasági elnök felépüljön.

A 77 éves államfő ugyanis akkor kérhet fel valakit a kormányalakításra, ha kikerül a prágai katonai kórház intenzív osztályáról,

ahová egyelőre nem részletezett okokból került a láncdohányos, ex-alkoholista politikus, de azt tudni lehet róla, hogy cukorbeteg, korábban tolószékbe kényszerült, és az alapbetegségei miatt már két hete folyamatosan ápolták, mielőtt a katonaorvosok kezei közé került volna. Ők aztán a friss, hétfő délelőtti hírek szerint stabilizálták az állapotát.

Lisa Leutner / AP / MTI Milos Zeman cseh elnök sajtótájékoztatót tart az Alexander Van der Bellen osztrák államfővel tartott megbeszélés után a bécsi Hofburgban 2021. június 10-én

Zeman kiesése a politikai játszmából egyértelműen Babis érdekét szolgálná. A betegeskedő köztársasági elnök alkalmatlanná nyilvánítása hosszú procedúra lenne, addig Babis kormányozhatna, és bomlaszthatná a választásokat megnyerő ellenzéket. Fő célpontja egyébként a cseh sajtó szerint az ODS, amely mérsékelten jobboldali, és a Spolu nevű koalíció legerősebb tagja.

A Spolu 71 mandátumából az ODS frakciója 34 tagú lesz, a kereszténydemokrata KDU-CSL-é, 23 fős, a TOP 09 nevű párté pedig 14 tagból áll majd. A Kalózok és a Polgármesterek szövetségből az utóbbi 33 mandátumot szerzett, a Kalózok viszont csak négyet. A szövetség akár a legerősebb frakciót is alkothatta volna a parlamentben a néhány hónappal ezelőtti közvélemény-kutatások alapján, de ekkor Babis a Kalózokra zúdította a cseh sajtó tekintélyes részét, ami az ő befolyása alatt áll. A migránsozó kampányban azzal vádoltak a Kalózpártot, hogy külföldieket telepítene be a cseh családokhoz. Ennek hatására a Kalózpárt mandátumainak száma kevesebb, mint az ötödére csökkent.

Az eddigi miniszterelnök a választás után egy dologra volt büszke: arra, hogy kampánya elintézte a Kalózokat.

A szélsőjobboldali, EU-ellenes SPD nevű párt, amelyet különös módon egy japán-koreai-cseh származású politikus, Tomio Okamura vezet (miközben öccse a Spolu koalíciót erősíti), a korábbi 22 helyett 20 mandátumot szerzett. Az SPD így nem gyűjtött elég voksot ahhoz, hogy ? mint azt titkon remélték ? Babissal összefogva kormányra kerüljön, és elérje, hogy Csehország EU-ból való kilépéséről népszavazást lehessen kiírni. Ebben egyébként a szélsőjobboldalt támogatták a kommunisták is, ők azonban kizuhantak a parlamentből, sőt Zeman államfő is egyetértett a szélsőbalos-szélsőjobbos kezdeményezéssel.

Mindazonáltal bárhogy ügyeskedik is Babis, bármennyire betegeskedik is Zeman, és bármennyire gyenge is a Kalózpárt, az ellenzék igyekszik összetartani. Az ötpárti koalíció a hétvégén már megkezdte a felkészülést a kormányzásra. Ha sikerül megállapodniuk, akkor 108 mandátumuk lehet a 200 fős parlamentben.

Jan Rovny, a francia elitegyetem, a Sciences Po docense szerint a csehek alapvetően a populizmust büntették a mostani voksoláson. Szerinte a mérsékelt ellenzék Babis illiberalizmusát győzte le. így hiába migránsozott a kormányfő, ez a taktika nem jött be, propagandája visszaütött baloldali szövetségeseire, a szociáldemokratákra és a kommunistákra, akik kihullottak a parlamentből, az ellenzék viszont profitált végeredményben az ANO kampányából, miután egységesen lépett fel.

Rovny kitért Babis és Orbán Viktor barátságára is. Szerinte Babis furcsa kampánymixet dolgozott ki: egyrészt balos szövetségeseire próbált támaszkodni, másrészt a magyar és a lengyel illiberálisokéhoz hasonló autoriter taktikát alkalmazott. Ezzel sikerült az ideológiai megosztottságot fokoznia, és az ANO-t egy balos és tekintélyelvűpárttá formálta a közvélemény szemében, miközben korábban a kétoldali populizmusa vonzóbb volt a tömegek szemében.

The post Az ellenzéki összefogás győzött Prágában, de Babis nem adja fel first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés