:

Babis szerint őt akarja megbízni az elnök kormányalakítással

Babis szerint őt akarja megbízni az elnök kormányalakítással
  • 24.hu
  • 12 Oct, 2021
  • Címkék: #

Andrej Babis populista cseh miniszterelnök politikai formációja a hétvégén vereséget szenvedett a csehországi képviselőválasztáson. A leköszönő miniszterelnök a jelek szerint most mégis számol azzal a lehetősséggel, hogy nem kell ellenzékbe vonulnia. Az MTI prágai tudósítója azt jelentette, hogy Babis kedden újságírók előtt a következőket mondta:

Vasárnap, amikor találkoztam az elnökkel, arról beszélt, hogy a megfelelő időben megszólít. Ezt ismételten elmondta, azzal, hogy rajtam múlik, elfogadom-e vagy sem.

A cseh miniszterelnök az MTI szerint hozzátette azt is, ki kell várnia, hogy valóban megkapja-e a kormányalakítási tárgyalásokra szóló megbízatást.

A mandátumok alapján mi nyertük a választásokat, s ha az elnök úr engem bíz meg, közlöm álláspontomat

? magyarázta Babis hozzátéve, hogy ő és a politikai mozgalma konstruktívan kíván eljárni, és nem céljuk a demokratikus folyamatok fékezése.

A cseh képviselőválasztást a hárompárti jobboldali ellenzéki szövetség, a Spolu nyerte, nekik 71 mandátumuk lesz a 200 tagú parlamenti alsóházban. Babis pártja ugyan egy mandátummal többet, 72-t szerzett, de a leadott szavazatok alapján még így is az ellenzéki összefogás győzött ? igaz, nem egészen egy százalékkal.

Babis újságírók előtt arról is beszélt, hogy bepróbálkozott az ellenzéki szövetség, a Spolu vezető erejénél, a Polgári Demokratikus Pártnál egy esetleges kormányzati együttműködés reményében, de az ajánlatát elutasították.

A kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Milos Zeman államfő vasárnap óta a prágai Központi Katonai Kórházban van, ahol az intenzív osztályon ápolják. Betegségének pontos diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, de a kórház szóvivője szerint az államfő állapota stabil. A 77 éves cseh elnöknek 30 nappal a választások után kell megbízatást adnia valakinek a kormányalakításra, feltéve, ha addig senki nem óvja meg az eredményt. Azt egyelőre nem tudni, hogy Zeman meddig lesz kórházban.

A csehországi képviselőválasztás eredményéről és a kormányalakítás várható kilátásairól itt írtunk részletesebben:

Kapcsolódó Az ellenzéki összefogás győzött Prágában, de Babis nem adja fel Nyert az ellenzék, de nem lesz könnyű kormányt alakítania Prágában. Andrej Babis, aki eddig kormányozta Csehországot, számíthat a beteg köztársasági elnökre, illetve megpróbálhatja fellazítani az ellenzéki koalíciót. Egyelőre az utóbbira nincs sok esélye, de a számtalan eljárásjogi probléma egy ideig még hatalmon tarthatja az Orbán Viktorral barátkozó cseh milliárdost.

The post Babis szerint őt akarja megbízni az elnök kormányalakítással first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés