:
Breaking News

Nem lesz nemi kvóta a Nobel-díjnál

Nem lesz nemi kvóta a Nobel-díjnál
  • 24.hu
  • 13 Oct, 2021
  • Címkék: #

A tudományos Nobel-díjakat odaítélő akadémia vezetője kijelentette, hogy nem vezet be nemi kvótákat – írja a BBC. A kérdés azért merült fel, mert az idei évben mindössze egyetlen nő volt a díjazottak között: Maria Ressa újságíró megosztva kapta a béke Nobel-díjat.

Goran Hansson, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia vezetője azt mondta: azt akarják, hogy az emberek azért nyerjék el a díjat, ?mert ők tették a legfontosabb tudományos felfedezést?. Ezt pedig a genderkvóták bevezetése befolyásolhatná.

1901 óta mindössze 59 nő kapott Nobel-díjat. Marie Curie volt az első, és a mai napig egyetlen, aki kétszer nyerte el az elismerést nőként.

?Szomorú, hogy ilyen kevés Nobel-díjas nő van, és ez tükrözi a társadalom igazságtalan körülményeit, amelyek még mindig fennállnak. Még nagyon sok tennivaló van e téren? – mondta Hansson. ?Úgy döntöttünk, hogy nem lesz kvótánk a nemre vagy etnikai hovatartozásra” – mondta, hozzátéve, hogy a döntés ?összhangban van Alfred Nobel utolsó akaratának szellemével?.

Bár a korábbi évtizedekhez képest mostanában több nőt ismernek el a díjjal, Hansson szerint ez a szám ?nagyon alacsony szintről? indult el növekedésnek. ?Ne feledjük, hogy Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában a természettudományok professzorainak mintegy 10% -a nő csupán, és ez a szám még alacsonyabb, ha Kelet-Ázsiát nézzük? – mondta.

A tudós azonban biztosította az újságírókat afelől: odafigyelnek, hogy a bizottságban továbbra is nagy számban képviseljék magukat nők, és arra is, hogy több nő jelölhessen, mint eddig.

Nagy Nikoletta további cikkei Nem attól lesz világjárvány, ha egy kutatót megharap egy denevérSzeles időben még fontosabb maszkot viselniKínai csodagombából készülhet az első igazán hatásos rákgyógyszer

The post Nem lesz nemi kvóta a Nobel-díjnál first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés