:

Videón a James Webb űrtávcső útja

Videón a James Webb űrtávcső útja
  • 24.hu
  • 13 Oct, 2021
  • Címkék: #

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) szerint kedden megérkezett a James Webb űrtávcső (JWST) Francia Guyanába – írja az MTI. Az űreszközt december 18-án fogják felbocsátani a Guyana Űrközpontból.

A JWST Kaliforniából indult 16 napon át tartó útjára.

A több mint 2400 kilométeres tengeri útról több felvétel is készült.

A mintegy 10,5 méter magas, összecsukott állapotban majdnem 4,5 méter széles teleszkópot egy 30 méter hosszú konténerben szállították, amely a kiegészítő berendezésekkel együtt több mint 70 tonnát nyomott.

Az űrteleszkópot az elkövetkező két hónap alatt készítik fel a december 18-ra tervezett felbocsátásra. A JWST az európai Ariane-5 rakétán indul majd az űrbe.

A JWST az 1990 óta dolgozó Hubble űrtávcső utódja, a szerkezet az Egyesült Államokban épült a NASA irányításával. Az űreszközt az ESA és a Kanadai Űrhivatal (CSA) műszereivel is felszerelték. Eredetileg a 2000-es években tervezték a felbocsátását, de a projekt jelentős csúszást, illetve költségnövekedést tapasztalt.

A NASA második főigazgatójáról elnevezett űrteleszkóp új korszakot fog elhozni a csillagászatban. Az űreszköz segítségével a kutatók példátlan adatokat gyűjthetnek az univerzumról, többek között a Naprendszeren kívüli bolygókról, az úgynevezett exobolygókról. A JWST képességei sokkal jobbak lesznek, mint bármely korábbi űrtávcsövé.

The post Videón a James Webb űrtávcső útja first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés