:

Óriási mérges pók fészkelt az ágya alatt, nemzetközi természetfotós díjat nyert vele

Óriási mérges pók fészkelt az ágya alatt, nemzetközi természetfotós díjat nyert vele
  • 24.hu
  • 15 Oct, 2021
  • Címkék: #

Gil Wizennek fogalma sem volt róla, hogy egy mérges pókcsaládnak ad otthont, mielőtt észrevette volna, hogy néhány apró pók van a hálószobájában, és benézett az ágya alá ? hogy aztán ott megtalálja az anyjukat. Az izraeli-kanadai fotós a a kelet-ecuadori Napo tartományban, egy rezervátumban szállt meg, amikor az utódok nyomait követve egy tenyérnyi méretű brazil vándorpókra és utódaira bukkant a fekhelye alatt.

A mérges lénnyel való találkozása után sikerült fényképeket készítenie, a felvételekkel pedig egy rangos díjat is bezsebelt: az ágya alatti pókcsaládot bemutató Pókszoba című képet Az év természetfotósa verseny fődíjával jutalmazták a városi kategóriában ? írja a Mirror a Daily Star híre alapján.

Bár a felvételen az anyapók mérete már szinte sokkoló, a kép leírásából kiderül, hogy Wizen egy olyan különleges technikával készítette a fotót, amely segítségével az ízeltlábú nagyobbnak tűnik, mint a valóságban.

Next up is the Urban Wildlife category. Gil Wizen @wizentrop is the winner with this incredible Brazilian wandering spider.
After noticing tiny spiders all over his bedroom, Gil looked under his bed. There, guarding its brood, was one of the world?s most venomous spiders. #WPY57 pic.twitter.com/oFtDxgAO1v

? Wildlife Photographer of the Year (@NHM_WPY) October 12, 2021

A pillanat sikeres megörökítése után egyébként biztonságosan áttelepítette a pókot a szabadba.

A blogján a fotóról egy 2014-esnek tűnő bejegyzésben így nyilatkozott:

Nem elég, hogy szó szerint több ezer pókocska volt az ágy alatt, közvetlenül mellettük pihent az egyik legnagyobb ?nem-tarantula? pók, amit valaha láttam. A testhossza 45 milliméter volt, de a lábainak a fesztávolságával könnyedén elfedte volna a kezemet.

A brazil vándorpókok inkább arról ismertek, hogy éjjelente az erdőkben vándorolnak, és olyan zsákmányállatok után kutatnak, mint a békák és a csótányok. Bár mérgük halálos lehet az emlősökre ? beleértve az embert is ?, gyógyászati célokra is használják.

A Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajló világversenyen több mint 50 000 fénykép közül választott a zsűri. A díjazott és méltatott pályamunkákat  ? köztük Koncz-Bisztricz Tamás és Potyó Imre felvételeit ? a National Geographic honlapján lehet megtekinteni, Gil Wizen további munkáit pedig itt.

The post Óriási mérges pók fészkelt az ágya alatt, nemzetközi természetfotós díjat nyert vele first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés