:

Állóképekből rekonstruálták a rég elveszett első magyar filmet, A tánczot

Állóképekből rekonstruálták a rég elveszett első magyar filmet, A tánczot
  • 24.hu
  • 15 Oct, 2021
  • Címkék: #

Két napnyi hideg élelem nélkül butaság lenne végigsétálni a magyar film történetét bemutató, a Ludwig Múzeumban november 14-ig még látogatható Nagylátószög-kiállításon ? írtuk a nyár derekán, hiszen a kiállítás olyan gazdag anyagot vonultat fel, hogy teljes egészének befogadásához nem kevés időre és kitartásra van szükség.

A Nemzeti Filmintézet ? Filmarchívum által életre hívott tárlat megnyitóján az első, játékfilmes elemeket is magában foglaló, színészek közreműködésével készült magyar mozgókép, A táncz születését elmesélő filmje is bemutatkozott, az azonban azóta sem vált széles körben elérhetővé ? egészen mostanáig, hiszen a munka teljes hosszában először itt, a 24.hu-n látható.

Az egy tánctörténeti előadás mozgóképes illusztrációjának szánt A táncz az elmúlt százhúsz év során nyomtalanul eltűnt, történetét azonban a jelenetekről fennmaradt állóképek, a korabeli leírások, illet különböző dokumentumok segítségével sikerült rekonstruálni, majd tizenkét és fél percben elmesélni:

A magyar film születése ? A táncz (1901) from Nemzeti Filmintézet Filmarchívum on Vimeo.

A film létrejöttének nehézségeiről, majd sikeréről mesélő ? az Urániában 136 alkalommal vetítették, sőt, később nem csak a magyar vidékre, de Nyugat-Európába is eljutott ? de egyúttal a századforduló Magyarországának légkörébe is betekintést nyújtó anyag rendezője Löwensohn Enikő és Weisz Barnabás voltak, animációit Weisz, forgatókönyvét pedig Hussein Evinnel együtt Löwensohn jegyzi. A dokumentumfilmnek is beillő munka zenéjéért Lelkes Botond felelt, míg szakértőként a márciusban elhunyt Balogh Gyöngyi (1950-2021) segítette a projektet.

The post Állóképekből rekonstruálták a rég elveszett első magyar filmet, A tánczot first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés