:

Márki-Zay Péter vezetésével vág neki az ellenzék a 2022-es választásoknak

Márki-Zay Péter vezetésével vág neki az ellenzék a 2022-es választásoknak
  • 24.hu
  • 17 Oct, 2021
  • Címkék: #

A 49 éves, hétgyermekes, mélyen vallásos hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a 2022-es országgyűlési választáson, miután az előválasztás második fordulójában legyőzte Dobrev Klárát, a DK jelöltjét.

A nagypolitikába négy éve megérkező vidéki politikus győzelmére igen kevés esély mutatkozott a verseny előtt, a többség arra számított, hogy Dobrev, Karácsony Gergely és Jakab Péter jut a második körbe, ám Márki-Zay, mint eddigi politikai pályafutása során rendre, borította a papírformát: előbb odaért a dobogóra, majd maga mögé állította az első körben előtte végző Karcsonyt, a döntőben pedig legyőzte Dobrevet is.

Sikere különleges, mert az előválasztás nélkül semmilyen esély nem lett volna rá, hiszen nem álltak pártok a háta mögött, rendszeren kívülről érkező jelöltként kerekedett ellenfelei fölé úgy, hogy a döntőben ? néhány szocialista politikust kivéve ? már szinte a komplett DK-n kívüli világ mögötte állt.

Márki-Zay 2018. elején érkezett meg a nagypolitikába, amikor meglepetésre szinte kiütötte a fideszes Hegedűs Zoltánt a narancssárga fellegvárként elkönyvelt, sokáig Lázár János uralta Hódmezővásárhelyen. Akkor azt írtuk: tizenkét éve nem kapott akkora ütést a Fidesz.

Ami érdekes: Márki-Zay meghökkentő mobilizációs sikert ért el első nagy győzelmekor, nagyon magas volt a részvétel azon a polgármester-választáson. És a hódmezővásárhelyi polgármester úgy nyerte meg az előválasztást, hogy az eddigi adatok alapján elért olyanokat, akiket vetélytársai nem tudtak mozgósítani, ráadásul úgy tetszik, fiatalokat tudott aktivizálni.

Most az eddigieknél nagyobb versenyben próbálja majd ki e képességét: Márki-Zay Péter lesz ugyanis a 2010 óta minden választáson kétharmados többséget szerző Orbán Viktor kihívója 2022-ben.

The post Márki-Zay Péter vezetésével vág neki az ellenzék a 2022-es választásoknak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés