:

Távoli égitestek mutatják meg, milyen jövő vár a Naprendszerre

Távoli égitestek mutatják meg, milyen jövő vár a Naprendszerre
  • 24.hu
  • 18 Oct, 2021
  • Címkék: #

Egy halott csillag körül keringő, Jupiter-szerű bolygó felfedezése segíthet megérteni, hogy milyen jövő vár a Naprendszerre – írja a CNN. A halott csillag egy 6500 fényévre fekvő fehér törpe. Amikor a vörös óriások felélik hidrogénkészletüket, felfúvódnak, elnyelve a környező bolygókat, majd fehér törpévé omlanak össze. A Nap nagyjából 5 milliárd év múlva fog átesni a folyamaton.

A szakértők szerint kérdés, hogy a most felfedezett égitest hogyan maradhatott ép. Az objektum viszonylag távol, mintegy 2,8 csillagászati egységre kering a fehér törpétől – egy csillagászati egység nagyjából a Föld-Nap távolságnak felel meg. Korábbi vizsgálatok alapján ennél nagyobb távolságra van szükség ahhoz, hogy egy gázóriás átvészelje csillaga pusztulását.

Joshua Blackman, a Tasmaniai Egyetem munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője szerint a rendszer a miénkhez hasonló.

A felfedezés azt sugallja, hogy a Jupiter és a Szaturnusz túlélhetik a Nap vörös óriás fázisát.

A kutatók arra számítanak, hogy amikor csillagunk felfúvódik, a Merkúrt, a Vénuszt és valószínűleg a Földet is elpusztítja majd.

alexandarilich / Getty Images

A szakértők a hawaii W. M. Keck Obszervatórium adatait elemezték, eredményeik alapján a fehér törpe 0,6 naptömegű, míg a bolygó 40 százalékkal nehezebb a Jupiternél. Jean-Philippe Beaulieu, a Tasmaniai Egyetem kutatója szerint az objektumok segíthetnek megérteni, hogy miként néz majd ki a Naprendszer csillagunk pusztulása és a Föld eltűnése után.

Fehér törpék körül eddig csak gázóriásokat találtak, de elképzelhető, hogy más típusú bolygók is fennmaradhatnak az ilyen rendszerekben. A kutatók bíznak benne, hogy a későbbi távcsövek és űrteleszkópok segítségével még többet kideríthetnek a fehér törpék környezetéről.

The post Távoli égitestek mutatják meg, milyen jövő vár a Naprendszerre first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés