:

Zöld jelzést kaptak a koalíciós tárgyalások Németországban

Zöld jelzést kaptak a koalíciós tárgyalások Németországban
  • 24.hu
  • 18 Oct, 2021
  • Címkék: #

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek után hétfőn a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezető testületei is hozzájárultak, hogy a három párt hivatalos koalíciós tárgyalást kezdjen ? írja az MTI.

Christian Lindner pártelnök berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a liberálisok vezetői kivétel nélkül a koalíciós tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást. Kiemelte: akkor szabad kormányra lépni a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel, ha sikerül kidolgozni egy megállapodást, amely minden elemében szolgálja Németországot.

Hangsúlyozta: a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményei alapján a következő német kormánynak a politikai közép kormányának kell lennie, és nem lehet szó “baloldali fordulatról”.

Az SPD vezető testületei már pénteken, a Zöldek vasárnap járultak hozzá a koalíciós tárgyalások megkezdéséhez. Előzőleg a három párt két héten keresztül egyeztetett a kormányzati együttműködés lehetőségéről.

A szeptember végi választásokon az SPD a voksok 25.7 százalékát szerezte meg, a most irányító konzervatív blokk (CDU) és jelöltjük, Armin Laschet pedig 24.1 százalékos támogatottságot tudhatott magáénak, ami történelmi mélypont, 8,8 százalékpontos visszaesés a 2017-es 32,9 százalékhoz képest. A Zöldek fennállásuk legjobb eredményét érték el, a szavazatok 14.8 százalékát kapták és ezzel megelőzték a korábbi évekhez viszonyítva szintén erősödő Liberálisokat, akik 11.5 százalékon zártak.

A Szociáldemokratáknak, a Liberálisoknak és a Zöldeknek együttesen meglenne a többségük a német törvényhozásban.

The post Zöld jelzést kaptak a koalíciós tárgyalások Németországban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés