:
Breaking News

Meghalt Edita Gruberová, a koloratúra királynője

Meghalt Edita Gruberová, a koloratúra királynője
  • 24.hu
  • 19 Oct, 2021
  • Címkék: #

Hetvennégy éves korában hétfőn Zürichben meghalt Edita Gruberová szoprán-koloratúrszoprán énekes, akit évtizedeken át az operavilág koloratúra királynőjeként emlegettek ? közölte a család a dpa német hírügynökséggel.

A Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli kamaraénekese Pozsonyban született és az ottani konzervatóriumban végzett. Gruberová évtizedeken át szerepelt a világ legnevesebb operaházainak színpadán azután, hogy 1970-ben Bécsben az Éj királynőjeként mutatkozott be 24 évesen Mozart A varázsfuvola című operájában. A Bécsi Állami Operaházban azóta hétszázszor lépett fel különböző operaszerepekben és gálaműsorokban, utoljára 2018-ban ? írta az MTI.

Rövid időn belül a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a New York-i Metropolitan Operában debütálhatott Zerbinetta, Konstanze, Donna Anna, Rosina, Gilda vagy Violetta szerepében, majd a berlini, a müncheni, a genfi, a zürichi és a firenzei közönség is megismerhette páratlan hangját. Számtalan hangfelvételt készített, leginkább az elmúlt években teljes operákból és bel canto operákból.

Hazájában kitüntették a Fehér kettőskereszt renddel, Bajorország a Bajor Érdemrendet, Ausztria az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért kitüntetést adományozta neki. 2013-ban megkapta a Herbert von Karajan zenei díjat.

The post Meghalt Edita Gruberová, a koloratúra királynője first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés