:

Oroszországban betiltottak egy meleg- és nőgyűlölő csoportot

Oroszországban betiltottak egy meleg- és nőgyűlölő csoportot
  • 24.hu
  • 19 Oct, 2021
  • Címkék: #

Szélsőségesnek nyilvánította, ezért betiltotta a bíróság Nyizsnyij Novgorodban azt a Férfiállam elnevezésű online szervezetet, amely a hatóságok szerint üldözi a nőket és a meleg férfiakat. A múlt héten a Youtube és a Telegram már blokkolta a szervezet alapítója, Vladiszlav Pozdnyakov által működtetett csatornákat. A 2016-ban alapított csoport több ezer követőt vonzott, és a kezdetekben az Facebook orosz megfelelőjén, a Vkontakte nevű közösségi oldalon futott.

A bíróságon bemutatott bizonyítékok egyike szerint a csoport korábban  célba vett egy szusit forgalmazó étteremláncot, amiért az egy fekete férfit és meleg férfiakat ábrázolt a reklámjában.

A bíróságon a csoport ügyvédje azzal érvelt, hogy az étteremlánc ellen folytatott akciójuk nem rasszista, ugyanakkor a reklámban szereplő szusi szivárványos színeit joggal ítélték el, mivel Oroszországban törvényellenes a fiatalok által is látható módon népszerűsíteni LMBTQ-tartalmakat.

A BBC News emlékeztet rá, hogy Oroszországban 2013-ban fogadták el a melegellenes propagandatörvényt, amely tiltja a fiatalokat célzó ?meleg propaganda? terjesztését, beleértve az LMBTQ-szimbólumokat és a meleg életmóddal kapcsolatos információk átadását. A törvényt annak új, magyarországi változatához hasonlóan széleskörű, nemzetközi tiltakozás övezte az elfogadása után.

A most betiltott csoportot vezető Pozdnyakovot 2018 decemberében már egyszer elítélték szélsőségesség miatt, miután az ügyész azzal vádolta meg a csoportját, hogy ?nőket becsmérlő tevékenységet folytat?. Az ítélet két év börtönbüntetésről szólt, ám nem sokkal az ítélet kihirdetése után kiderült, hogy a férfi elhagyta Oroszországot.

The post Oroszországban betiltottak egy meleg- és nőgyűlölő csoportot first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés