:

Matolcsy György: Egy újabb pénzügyi válságtól kettészakad az eurozóna

Matolcsy György: Egy újabb pénzügyi válságtól kettészakad az eurozóna
  • 24.hu
  • 24 Oct, 2021
  • Címkék: #

?Az utolsó szalmaszál az euró tevéjének hátán? ? ezzel a címmel tette közzé Matolcsy György jegybankelnök azt az írását, amelyben Eric Knight, Financial Timeson megjelent ?Hosszú távon napvilágra kerülhetnek Európa gyengesége?címmel megjelent cikkére reagált. Utóbbi szerzője szerint a koronavírus-járvány utáni helyreállás érdekében megnövekedett adósság hosszú távon az eurozóna felbomlásához vezethet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint a vírus okozta jelenlegi krízis előtt öt jelentős válságot szenvedett el az Európai Unió és az eurozóna: 2000 körül, 2007 és 2009 között, 2010-ben, 2011-12-ben, és a 2015-ös migrációs válság során. Szerinte mind az öt recesszió megcáfolta azt az Európában elterjedt, mélyen gyökerező nézetet, miszerint a válság erősíti az európai integrációt. Az EU és az eurozóna mind az öt sokkból a korábbinál gyengébben került ki ? írta.

Matolcsy szerint a 2020-as években több krízis is várható, és részben megismétlődnek az 1970-es évek eseményei. Minden eljövendő válságnak ugyanaz lesz az eredménye, mint a legutóbbi ötnek.

Hozzátette, a közelgő újabb pénzügyi válság hozzájárulhat ahhoz, hogy az eurozóna két blokkra szakadjon, vagy japán mintára egyre nagyobb adósságokat halmozzon fel. Vagy a két kimenetel keveréke is megvalósulhat.

The post Matolcsy György: Egy újabb pénzügyi válságtól kettészakad az eurozóna first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés