:

Az EMA is elkezdte vizsgálni a molnupiravirt

Az EMA is elkezdte vizsgálni a molnupiravirt
  • 24.hu
  • 25 Oct, 2021
  • Címkék: #

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálni kezdte a molnupiravirt, megkezdte a gyorsított engedélyeztetési eljárását a szernek – írja a Merck sajtóközleménye. Ha megkapja az engedélyt, ez lehet az első szájon át szedhető gyógyszer a COVID-ra az Európai Unióban.

Az eljárás a Merck hármas fázisú klinikai kutatásának köztes elemzése után indul meg, amely kecsegtető eredményeket hozott. A MOVe-AHEAD klinikai vizsgálat Magyarországon is zajlik. A kutatásban azt mérik fel, hogy a molnupiravir nevű, szájon át szedhető antivirális gyógyszer alkalmas-e a COVID-19-fertőzés megelőzésére olyan felnőtteknél, akik laboratórium által igazolt koronavírus-fertőzésben (SARS-CoV-2) szenvedő betegekkel élnek egy háztartásban.

Hazánkban összesen 8 centrumban, 55 személy részvétele várható.

Kapcsolódó Koronavírus elleni gyógyszert tesztelnek Magyarországon A molnupiravirt szájon át kell szedni.

A köztes eredmények azt mutatják, hogy a szer a kórházba kerülés és a halálozás esélyét nagyjából 50 százalékkal csökkenti, a mellékhatások pedig nagyjából ugyanazok voltak a gyógyszeres és a placebo csoportban. 

A molnupiravir (MK-4482/EIDD-2801) egy kísérleti szakaszban lévő, szájon át szedhető ribonukleozid analóg, amely gátolja többféle RNS-vírus replikációját, beleértve a SARS-CoV-2-ét. A gyógyszermolekula lényegében beépül a vírus RNS-ébe, ahol mutációs folyamatok során a vírus halálát okozza. Jelenleg a molnupiravir biztonságosságát és hatásosságát a korábban indult MOVe-OUT vizsgálat második részében is kutatják, amely egy globális 3. fázisú, randomizált, placebo-kontrollos, kettősvak, több helyszínen végzett vizsgálat. A kutatás eredményei 2021 második felében várhatóak.

Nagy Nikoletta további cikkei HIV-veszélyre hivatkozva Dél-Afrika elutasította a Szputnyik-V engedélyezésétNe higgyük, hogy Magyarországra nem érhet el a maláriaVeszélyesebb lett a világ a koronavírus-járvány alatt

The post Az EMA is elkezdte vizsgálni a molnupiravirt first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés