:

Mégsem kell engedély ingatlanuk kiadásához az egészségügyi dolgozóknak

Mégsem kell engedély ingatlanuk kiadásához az egészségügyi dolgozóknak
  • 24.hu
  • 26 Oct, 2021
  • Címkék: #

Nagy port kavar október közepén a Debreceni Egyetem klinikai központjának körlevele, amelyben a klinika részlegvezetői arra figyelmeztették az egészségügyi dolgozókat, hogy a márciusban életbe lépett egészségügyi szolgálati jogviszonnyal együtt jár a főálláson kívüli egyéb keresőfoglalkozások, díjazásért végzett tevékenységek engedélyeztetése, beleértve a tudományos, művészeti, lektori, jogi oltalom alá tartozó tevékenységeket is. Ezeket csak az Országos Kórházi Főigazgatóság előzetes engedélyével végezhetik. Abszurd kategóriába esett, hogy a körlevél értelmében még az ingatlanukat sem adhatják ki az egészségügyi dolgozók, csak ha arra az Országos Kórházi Főigazgató rábólint.

Kapcsolódó Ingatlant is csak engedéllyel adhatnak ki az egészségügyi dolgozók egy körlevél szerint Engedélyeztetési kötelezettségük van erre is.

A Magyar Orvosi Kamara a levél nyilvánosságra kerülése után az egyéb jövedelmek engedélyeztetése kapcsán jogértelmezést kért az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ). A kérdés tisztázását Kincses Gyula, a MOK elnöke szintén egy levélben tette közzé a kamara honlapján. 

Ebből kiderül, hogy az OKFŐ-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, a jogalkotó nem szándékozott előzetes engedélykéréshez kötni minden olyan jogviszonyt, amelyből az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személynek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CCVII. törvény 4. § (2) bekezdése szerinti ?bevétele? keletkezik.

A törvényben használt ?díjazás ellenében folytatott tevékenység? fordulat úgy értelmezendő és akkor releváns a korlátozás szempontjából, ha munkavégzésre irányuló jogviszonyról esik szó a tevékenység végzése kapcsán. Vagyis minden ilyen jellegű engedélyeztetésre irányuló munkáltatói kérés, tájékoztatás jogszerűtlennek tekinthető

– olvasható a Kincses Gyula MOK-elnök által olvasható levélben.

A MOK tájékoztatást kapott arról is, hogy azon egyéb jogviszonyok, amelyek nem az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatálya alá tartozó személy a jogviszony másik alanya számára végzett munkavégzéssel járó aktív tevékenységet fednek le, nem esnek az Eszjtv szóban forgó bekezdésének hatálya alá.

The post Mégsem kell engedély ingatlanuk kiadásához az egészségügyi dolgozóknak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés