:

Babos Tímea mindent elárult a valós jövedelméről

Babos Tímea mindent elárult a valós jövedelméről
  • 24.hu
  • 27 Oct, 2021
  • Címkék: #

Babos Tímea bő három hónapos sérülése után a múlt héten tért vissza a nemzetközi tenisz vérkeringésébe ? a világranglistán 149. magyar játékos a hamburgi ITF-tornán mindjárt döntőbe jutott.

A vg.hu oldalon kedden megjelent interjúban a magyar sportban szokatlan őszinteséggel arról beszélt, azon a szinten, amit elért, mennyibe kerül a profi karrier, mennyi marad meg a pénzdíjakból, a támogatásokból és a szponzori bevételeiből szerzett jövedelméből és azt mibe fekteti be.

Nos, ami biztos, a háromszoros páros világbajnok a WTA-honlapja szerint eddigi profi karrierje alatt  8 224 778 dollárt, nagyjából 2,5 milliárd forint pénzdíjat vett fel.

Ugyan a kezdet kezdetén a támogatások összege elenyésző tételnek számított, de természetesen már évek óta vannak szponzorai. Sőt, bár a Magyar Tenisz Szövetség korábbi vezetése miatt az olimpiai támogatásból és a világbajnokoknak járó juttatásból is kimaradt éveken keresztül, de két éve, Szűcs Lajos elnök távozása óta rendeződött a viszony, ma már számíthat mind az MTSZ , mind állami támogatásra is.

A 28 éves teniszezőnő elárulta, a tetemes bevételéből kevesebb, mint a negyven százaléka marad meg. A többit elviszi az adó és az élsport költségei. Egy átlagos év elején úgy kell kalkuláljon, hogy

nagyjából 120 millió forintot el kell tegyen az edző-, és az egyéb segítők bérére, utazásra, szállásra, és a járulékos költségekre, úgymint rehabilitáció, speciális táplálkozás, könyvelő, stb.. 

?Egy edző heti átlagkeresete 3-4 ezer euró, és ehhez hozzáadódnak még a teljesítménybónuszok. A legdrágább edzőm heti négyezer eurót kapott, viszont az éves keresete jóval meghaladta a 150 ezer eurót, holott csak húsz hétre szerződtünk! Michael Joyce ? aki nem az előbb említett tréner ? természetesen más összeget kapott tőlem, mint például az ötszörös Grand Slam-bajnok orosz Marija Sarapovától.”

Ezzel a kiadással minden évben kalkulálni kell, sőt, olykor akkor is muszáj fizetni, ha a sportoló sérült vagy éppen kitör a világjárvány, hiszen egy jó edző kincs, és érdemes mindent megtenni a megtartásáért

? világított rá Babos a profi teniszben honos háttérmunkások fizetésének nagységrendjére.

Az edző mellett költ fizioterapeutára, kondiedzőre, itthoni masszázsterapeutára, menedzserre, PR-szakemberre, webszerkesztőre és a sérülés esetén számos más specialistára. Egy folyamatosan vele utazó ?fiziós” heti bérezése például 1500-2000 eurónál kezdődik.

Babos fizeti a maga, és a vele utazó csapata repülőjegyeit is, ami szintén extrán drága. Hiszen nem tudja előre megmondani, mikor fog kiesni, így a legolcsóbb retúrjegyet sem lehet hónapokkal előre lefoglalni. A hotelt ugyan a verseny rendezője állja, ám csak neki, és a verseny kezdete előtti naptól addig, amíg ki nem esik, a csapatának szintén saját költségvetéséből állja az elszállásolásá, étkeztetését.

A teniszezőnő már gondol a jövőre, így az összbevételéből megmaradó összeget befekteti.

Ingatlanban és részvényekben is érdekelt vagyok, a nővéremmel és a férjével közösen pedig van egy cégünk, amely lakásfelújításokkal foglalkozik. Nyelveket tanulok, képzem magam, tudatosan készülök a tenisz utáni életre. Családcentrikus ember vagyok, nem tudom elképzelni, hogy a harmincas éveim derekán túl is járjam a világot. Nyilván remek pénzkereseti lehetőség, de ha okosan kezelem az anyagi dolgaimat, remélhetőleg nem fogok szűkölködni semmiben sem én, sem a gyerekeim.

The post Babos Tímea mindent elárult a valós jövedelméről first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés