:

Bálnákkal próbálnak kommunikálni egy tudományos projektben

Bálnákkal próbálnak kommunikálni egy tudományos projektben
  • 24.hu
  • 28 Oct, 2021
  • Címkék: #

A CETI (Cetacean Translation Initiative) projekt keretében a szakértők a cetfélék kommunikációját akarják megérteni – írja az IFLScience.

A végső cél az, hogy a kutatók megtanuljanak ?beszélni” az állatokkal.

A program 2020 márciusában kezdődött, amikor Shafi Goldwasser informatikus és David Gruber tengerbiológus elkezdték vizsgálni a nagy ámbráscet hangképzése és a morzekód közti hasonlóságokat. A csapathoz utóbb Michael Bronstein is csatlakozott, aki felvetette, hogy mesterséges intelligencia segítségével vizsgálják a bálnák rögzített zajait, hogy az emberi beszédhez hasonló mintákra bukkanjanak.

wildestanimal / Getty Images

Az évek során a kutatók rengeteg adatot gyűjtöttek az állatok kommunikációjáról. Az elképesztő információhalmaz elemzése nagyon sok időt venne igénybe, a mesterséges intelligencia viszont felgyorsíthatja a folyamatot.

Egyes nyelvi modellek, így a GPT-3, a minták alapján képes megtanulni, hogy egy befejezetlen mondatot miként kell lezárni, hasonló módon, ahogy egy hagyományos automatikus helyesírás-ellenőrző működik. Természetesen az ilyen rendszerek is szoktak hibázni.

A probléma az, hogy az efféle technológia betanítására felfoghatatlan mennyiségű szóra van szükség – a világ emberi nyelvei összesen mintegy 171 milliárd szót használnak. A bálnák esetében ezzel szemben csupán nagyjából 100 ezer kifejezésszerű jelet ismerünk. Bár rengeteg felvételt készítettek már az állatok kommunikációjáról, úgy tűnik, további adatokra van szükség.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy ha sikerül is elég szót megtanulnia a mesterséges intelligenciának, úgy sem leszünk képesek kommunikálni a bálnákkal.

The post Bálnákkal próbálnak kommunikálni egy tudományos projektben first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés