:
Breaking News

Kötelező oltás: az állásinterjún továbbra sem lehet rákérdezni a védettségre

Kötelező oltás: az állásinterjún továbbra sem lehet rákérdezni a védettségre
  • 24.hu
  • 29 Oct, 2021
  • Címkék: #

Egy állásinterjún ezt követően sem kérhető a jelentkezőtől sem az oltási, sem pedig a védettségi igazolás bemutatása, és továbbra sem tehető fel erre vonatkozó kérdés. Ez körvonalazódik a Magyar Közlönyben csütörtökön este megjelent kormányrendelet szövege és a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján. Fontos ugyanis kiemelni, hogy a védettségre vonatkozó adatok kezelését a jogszabály csak munkaviszony esetén teszi lehetővé. Egy állásinterjún megjelenő személy esetében pedig ilyen jogviszony még nem áll fenn a jelentkező és az őt meghallgató cég  között.

Az állásinterjú során továbbra is nagyon körültekintően kell kezelniük ezt a helyzetet a vállalatoknak, mert ellenkező esetben olyan jogi eljárások elé nézhetnek, amelyek érdemi anyagi terhet is jelenthetnek számukra

? hívta fel a figyelmet az ügyvédi társulás szakértője, dr. Bognár Ivett.

A megjelent kormányrendelet előírásai szerint a munkáltató kötelezővé teheti a védőoltás felvételét a munkavállalói részére, feltéve, hogy ez az adott munkavállalónál egészségügyi okból nem ellenjavallt. Az oltás kötelezővé tétele során a munkáltatónak azonban mindenképpen figyelemmel kell lennie a munkahely és a munkakör sajátosságaira is. így például a távmunka keretében foglalkoztatott munkavállalónál nem feltétlenül lehet indokolt elrendelni a kötelező oltást.

Ha a munkavállaló a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem vette fel, a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el számára. Amennyiben a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számított egy év elteltét követően sem veszi fel az oltást, a jogviszonyát a munkáltató felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti. A munkaviszony megszűntetésének azonban feltétele, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében az oltás felvétele a felmentéskor, vagy felmondáskor még indokolt legyen.

The post Kötelező oltás: az állásinterjún továbbra sem lehet rákérdezni a védettségre first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés