:

Hogyan segíthet egy könyv a gyász és az elengedés feldolgozásában?

Újra menő az olvasás! Tudtad, hogy ma Magyarországon 18 percenként jelenik meg egy új könyv? Ez európai viszonylatban is soknak számít, de egyúttal rá is világít arra, mekkora ereje van egy jó könyvnek, micsoda kapaszkodót tud nyújtani egy jó történet, és hogy mi, magyarok, igenis nyitottak vagyunk, érdeklődőek és fontos számunkra a kulturális érték.

Tudtad, hogy létezik olyan, hogy irodalomterápia? Ez a megoldás túlmutat az önsegítő és önfejlesztő könyvek mibenlétén. A kettő különböző megoldást nyújt egy-egy élethelyzet vagy nehézség megoldására, mindkettő másképpen hat. A #nofilter ? Nők, filter nélkül Köböl Anitával legújabb adásában éppen ennek a hatásait fejtegeti a műsorvezető vendégével, Kiss Edina írónővel.

Az irodalomterápia nem más, mint egy önismereti csoportmunka azokon a történeteken át, amelyeket a könyvben olvashatunk. Persze bárki dönthet úgy, hogy ezeket pusztán arra használja, hogy elgondolkozik annak utóhatásán, kérdéseket tesz fel magának, döntéseket mérlegel, mert például egy-egy rövid novella így is képes hatni.

Meglepő ereje lehet egy történetnek, amely elgondolkoztatja az olvasót, tovább pörgeti az eseményeket, mérlegelésre késztet. Kiss Edina egyik novellája például arról szól, vajon meddig tart az anyai gondoskodás, meddig tart az anyának az az út, az a feladat, ahogy együtt van, szereti a gyermeket, ahogy neveli, ahogy próbálja felkészíteni az életre és honnantól kezdődik a leválás, ha egyáltalán van ilyen. Ki tudja ezt vajon megmondani?

?Nekem ez a történet az elengedéshez kapcsolódik. A kulcs nem feltétlenül a megoldásokban rejlik, hiszen minden élethelyzetben más segít, nem biztos, hogy ami nekem jó, az neked is segíteni fog. Az a jó történet szerintem, ami kérdéseket tesz fel, vagy pedig az olvasó magában tesz fel kérdéseket, egyáltalán mer feltenni kérdéseket, amiket lehet, hogy azelőtt nem is mert megtenni. Nagyon keveset tudunk még az emberi pszichéről. Mi van akkor, ha a saját pszichénk segítségünkre is van abban, hogy bizonyos lyukakat ki tudunk tölteni a már megtapasztalt élményekkel, hogy azok még hosszú-hosszú éveken keresztül is ott lesznek, mint erőforrás, vissza tudunk hozzájuk nyúlni? ? meséli Edina az egyik nagyon erős és elgondolkodtató novellájával és annak segítő erejével kapcsolatban.

A Spirit FM-en is hallható interjúsorozat aktuális epizódja érdekes kérdéseket boncolgat a könyvek szeretetéről, az olvasás fontosságáról, adott esetben azzal kapcsolatban is, hogyan tudjuk gyermekeinknek megmutatni a történetek szépségét, szeretetét.

The post Hogyan segíthet egy könyv a gyász és az elengedés feldolgozásában? appeared first on BellaCafe.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés