:

Miért ne szakítsunk szöveges üzenetben?

Miért ne szakítsunk szöveges üzenetben?
  • 24.hu
  • 31 Oct, 2021
  • Címkék: #

A szakítás felelősséggel jár

Nincs is annál dühítőbb, mint amikor sms-ben vagy e-mailen szakítanak valakivel. Az üzenetet fogadó fél okkal érezheti azt, hogy ez gyávaság, és úgy tűnhet, mintha a szakító fél képtelen lenne felvállalni a szakítással járó felelősséget. Ez a módja a szakításnak azért sem jó, mert nemcsak, hogy tiszteletlenségnek hat, de az elválással járó gyász folyamatát is akadályozza.

Kapcsolódó Tíz kérdés segít dönteni, szakíts-e Vannak még közös céljaitok, vágyaitok? Ha igen, akkor talán érdemes lehet maradni.

Ha bárki megkérdezné Budapesten az utca emberét arról, szakítottak-e már vele sms-ben vagy e-mailben, kiderülne, hogy ez mennyire gyakori. Valamiért a technika vívmányaival elértük, hogy ne kelljen konfrontálódni, ha szeretnénk megúszni a szakítással járó érzelmi kiborulást, káoszt. Ami nagy segítség azoknak az embereknek, akik szeretik elkerülni a konfliktusokat.

Szakítani sok szorongással jár, annak is, aki szakít és annak is, akivel szakítanak. Ezeket a rossz érzéseket nem igazán lehet megúszni, legfeljebb akkor, ha a szakító félnek tényleg semmit nem jelentett az illető, és csak kihasználta. Ha pedig érdekelte, és fontos volt valaha számára az, akivel szakít, akkor azért is tűnhet ? fejben ? jó döntésnek a szövegben szakítás, mert így nem kell attól tartani, hogy megpróbál a másik lebeszélni a szakításról. Csakhogy a

szakítós sms-ben vagy e-mailben az a rossz, hogy személytelen.

Legalább valamilyen magyarázat szükséges

Bárki, akivel szakítottak már ilyen módon, tudja, hogy miért személytelen. Nincs az üzenetben különösebb magyarázat, ezért nem kapják meg a szöveget fogadók azt a kevés lehetőséget sem, hogy megbeszéljék együtt, mi volt rossz a kapcsolatukban. Az is nagyon kellene a gyász folyamatához, hogy mindkét fél belássa, ő miben hibázott, és amennyiben szükséges, bocsánatot is kérjen. A lezáró beszélgetés az egészséges érzelmi folyamatokhoz elengedhetetlen. Mégis rengetegen választják azt, hogy ezt a beszélgetést inkább elkerülik.

A miértre a válasz feltehetően abban a gyorsfogyasztói társadalomban keresendő, amiben élünk. A randizások évszázadokon át társaságokban, közösségekben zajlottak, így aki nem akarta, hogy mások kiközösítsék, annak viselkednie kellett. Abban az esetben is, ha épp szakítottak valakivel. Ma már azonban ehhez képest személytelen a randizás: interneten keresztül, egy telefon segítségével keresgélünk randipartnert. Szó sincs közösségekről, ahol ismernének, ezzel együtt pedig a viselkedésünk is más: talán mindegy is, hogy az idegen, akivel megismerkedünk, milyen véleménnyel lesz rólunk a szakítás után. Azt gondolván, hogy soha többet nem is találkozunk az életben, nincs tétje annak, ahogy viselkedünk vele.

Pedig van ? legalábbis magunk miatt biztosan.

Egyenesebb és őszintébb, ha legalább 4-5 mondatban telefonon, de inkább személyesen elmondjuk, miért döntünk a szakítás mellett. Egyértelmű, hogy egy ilyen beszélgetéssel kellemetlen érzések is járnak ? egy semmitmondó sms-sel pedig ezt el lehet ugyan kerülni, viszont ez a megúszásra törekvés garantálja azt is, hogy a következő párkapcsolatokban nehéz lesz egészséges kommunikációt kialakítani. A kapcsolatok, házasságok folyamatos alkalmazkodást igényelnek, és vitákkal, konfliktusokkal járnak. Ahhoz, hogy ezek a párkapcsolati nézeteltérések megoldódjanak, hogy ezeken keresztül fejlődjék a kapcsolat, tudni kell kommunikálni.

Érdemes tehát úgy venni, hogy azokban a lezárt párkapcsolatokban, amik rövidebb ideig tartottak (esetleg csak pár alkalmas afférról volt szó), nem csinálunk mást, mint tanulunk önmagunkról. A felbukkanó nehézségek tükröt tartanak a viselkedésünkről, a hibáinkat pedig egy újabb kapcsolatban korrigálhatjuk. A szakításokon keresztül pedig megtanulhatunk kommunikálni, úgy, hogy ne ajtócsapkodás legyen a vége, hanem egy valódi érzelmi lezárás.

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

The post Miért ne szakítsunk szöveges üzenetben? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés