:

Történelmi csúcshoz közelítenek a lakáshitelek

Történelmi csúcshoz közelítenek a lakáshitelek
  • 24.hu
  • 01 Nov, 2021
  • Címkék: #

Kevésbé volt élénk a használt lakóingatlanok piaca idén októberben, mint egy évvel ezelőtt. A használt lakások nyár óta érezhető forgalomcsökkenését valamennyire ellensúlyozza az újlakás-piac élénkülése. A lakáshitelpiac pedig történelmi csúcshoz közelít – derül ki az ingatlan.com legfrissebb októberi használtlakás-piaci forgalombecsléséből.

Csökkenő használt-, élénkülő újlakás-piac

Októberben 10 090 darab használt lakóingatlan cserélhetett gazdát, ami 11 százalékos csökkenést jelent a múlt év azonos hónapjában feljegyzett 11 335 tranzakcióhoz képest.

Ez mérsékelt csökkenést jelent, és összecseng a kínálat és a kereslet alakulásával is. Az eladó használt lakóingatlanok iránti októberi érdeklődések száma ugyanis 12,5 százalékkal csökkent éves összevetésben, ám így is több mint 340 ezer telefonszámfelfedés történt az ingatlan.com oldalán. A tulajdonosok által októberben eladásra hirdetett lakóingatlanok száma pedig 9 százalékkal esett vissza éves szinten, ám az ingatlanközvetítőkkel együtt összesen több mint 34 ezer friss lakáshirdetés került be a használt lakóingatlanok kínálatába

– ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő hozzátette, hogy a tendenciákat megerősítik az adásvételek kötelező kellékét jelentő energiatanúsítványok számának alakulása is.

A használt lakások piacán nyár közepe óta elmarad a forgalom tavalyhoz képest, de az új építésű ingatlanok terén komoly élénkülés figyelhető meg az állami támogatásoknak és kedvezményeknek, illetve az MNB Zöld Otthon Programjának köszönhetően.

Történelmi csúcshoz közelítenek a lakáshitelek

Az idei adatokból látható az is, hogy a lakáshitelek még nagyobb szerepet kaptak az egyre drágább használt lakásoknál.

Az első félévben több mint 35 ezer lakáshitelt folyósítottak a használt lakások vásárlóinak, a szóban forgó hat hónapban pedig 69 ezer darab használt lakás adásvételére kerülhetett sor. Vagyis a hitelek tranzakciókhoz mért részesedése 52 százalékos volt, szemben a 2020 első felére jellemző 44 százalékkal

– fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Balogh László hozzátette, hogy az új és használt lakások vásárlására, építésére, felújításra, bővítésre és hitelikiváltásra szóló lakáshitelek teljes állománya az idei félév végén 4259 milliárd forintot tett ki, ez pedig mindössze 25 milliárd forinttal marad el a 2010-es 4289 milliárdos történelmi rekordtól.

Kapcsolódó Véget ért a kivárás az újlakáspiacon, duplázódott a kereslet Az országosan tapasztalható keresletnövekedéssel együtt emelkednek az árak.

The post Történelmi csúcshoz közelítenek a lakáshitelek first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés