:

Mostantól kompenzálhatjuk szén-dioxid kibocsátásunkat a Shell töltőállomásokon (x)

Mostantól kompenzálhatjuk szén-dioxid kibocsátásunkat a Shell töltőállomásokon (x)
  • 24.hu
  • 02 Nov, 2021
  • Címkék: #

Sokszor hangzik el, hogy az energiaipari vállalatoknak egyáltalán nem kellene benzint és dízelüzemanyagot árulniuk, de a Shell hisz abban, hogy választási lehetőséget kell kínálnia ügyfeleiknek. Jelenleg a benzin- és dízelüzemű autókat vezetik a legtöbben, például Magyarországon 2020 végén összesen 4,7 millió jármű volt forgalomban (4 756 537), ezek 99%-át továbbra is belső égésű motorok hajtják. A Shell feladata, hogy biztosítsa ezeknek az ügyfeleknek is a számukra szükséges üzemanyagtípusokat, amíg nem váltanak alacsonyabb károsanyag-kibocsátású üzemanyaggal működő járműre.

Miért fontos a karbonsemlegesítés?

Ahhoz, hogy az éghajlatváltozás problémáját megoldjuk nem elegendő egyetlen megoldás, ahogy nem létezik csodaszer sem. Az eszközök széles skálája közül az egyik legfontosabb azonban a karbonsemlegesítés. Sokat hallunk ennek fontosságáról, de mit is jelent a fogyasztók szempontjából a karbonsemlegesítés, ez az egyfajta önkéntes kompenzáció.

Az olyan ökoszisztémák, mint az erdők, legelők vagy vizes élőhelyek jelentős mennyiségű szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, azonban az évek során a kibocsátás is egyre inkább felgyorsult. Olyannyira, hogy egész bolygónk és a jövő generációi is veszélybe kerültek. A sokat emlegetett karbonsemlegesítés tehát egy módszer a természetes egyensúlyhoz való visszatérésre. Általánosan ez egy olyan tevékenységet jelent, mely ellensúlyozza vagy kompenzálja a nem helyben kibocsátott szén-dioxidot.

A Shell Karbonsemlegesítési Szolgáltatása arról szól, hogy a járművezetők számára lehetőséget nyújt arra, hogy kompenzálják a Shellnél vásárolt üzemanyagból származó szén-dioxid-kibocsátást. A szolgáltatást eddig számos országban útjára indította a Shell, többek között Kanadában, Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban. A szolgáltatás fogadtatása kifejezetten[1] pozitív volt, különös tekintettel a környezettudatos vásárlók körében – segítségével ugyanis a Shell vásárlói több, mint 4 millió tonnányi üvegházhatású gázt semlegesítettek, ami 8 millió fa által tárolt mennyiségnek felel meg.

A karbonsemlegesítési szolgáltatás során keletkező forrásokat olyan programokba fekteti a Shell, melyek célja a légkörben lévő üveghatású gázok elnyelésében szerepet játszó természetes ökoszisztémák védelme, létrehozása és helyreállítása. A Shell világszerte hajt végre, illetve tervez befektetéseket, amelyek mocsaras területek, mezőgazdasági területek és füves területek védelmére, és természetesen erdővédelemre irányulnak. Az erdészet területén három lehetőség van: az erdőirtások elkerülése, illetve az erdősítés és az újraerdősítés, ami fák ültetését jelenti a területek természetes adottságainak helyreállítása vagy javítása érdekében.

Karbonsemlegesítési szolgáltatás a magyar ügyfelek számára is

Idén májusban pedig már Magyarországon is elindította a Shell Karbonsemlegesítési Szolgáltatását, a vásárlók literenként 6 forintért ellensúlyozhatják szén-dioxid-kibocsátásukat. A szolgáltatás a Shell összes hazai töltőállomásán elérhető, és az üzemanyag vásárlást követően a fizetéskor lehet igénybe venni.

Magyarország az első olyan ország Közép-Kelet Európában, ahol a szolgáltatást teljes egészében elérhetővé teszi a vállalat ? tehát vállalati és egyéni vásárlóinak egyaránt. A Shell üzleti ügyfelei a Shell töltőállomásain vásárolt üzemanyag használatából származó kibocsátásaikat literenkénti 4,5 forint+ÁFA áron semlegesíthetik.

Elkerülni, csökkenteni és semlegesíteni

A karbonsemlegesítési szolgáltatás csak egy a sok megoldás közül, amelyekkel a Shell ügyfeleit segíti szénlábnyomuk csökkentésében. Azok számára, akik az alacsonyabb karbonkibocsátású üzemanyagokat használják olyan megoldásokból álló portfóliót fejlesztett ki, amely magában foglalja a megújuló energiaforrásokat, az elektromos töltést, a bioüzemanyagokat és a hidrogént, hogy így is támogassa ügyfeleit kibocsátásuk redukálásában.

A Shell kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-re vagy hamarabb nettó zéró kibocsátású energiaipari vállalattá alakul igazodva a változó társadalmi igényekhez. A vállalat célja, hogy az értékesített energiahordozó-termékek nettó karbon lábnyomát 2035-ig 30 százalékkal, 2050-ig pedig további 65 százalékkal csökkentse, mindemelett mérsékli a működéséből származó emissziót is. Megmaradó kibocsátásait pedig megfelelő technológiák segítségével kivonja és tárolja, illetve semlegesítés révén kiegyenlíti.

The post Mostantól kompenzálhatjuk szén-dioxid kibocsátásunkat a Shell töltőállomásokon (x) first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés