:

Alig érintkeznek egymással a kormánypárti és az ellenzéki szavazók

Alig érintkeznek egymással a kormánypárti és az ellenzéki szavazók
  • 24.hu
  • 02 Nov, 2021
  • Címkék: #

Az IDEA Intézet kutatása, amelyről a Telex számolt be, azt vizsgálta, hogy mennyire vegyes pártállás szempontjából a magyarok ismertségi köre: az eredmények szerint mind a kormánypárti, mind az ellenzéki szavazók jellemzően a saját véleménybuborékjuikon belül mozognak.

Az augusztus 31. és szeptember 7. között végzett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a politikai homofília drasztikusan megerősödött a magyar társadalomban. A Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártok szavazói egymástól élesen különböző információs csatornákkal és tájékozódási pontokkal rendelkeznek, így a csoportok polarizációja folyamatosan erősödik.

A reprezentatív kutatás szerint a Fidesz-szavazók hajlamosak a leginkább a saját nézeteikkel hasonló gondolkodású emberekkel körülvenni magukat:

a fideszesek 70 százaléka mondta azt, hogy a környezetükben leginkább kormánypárti szavazók élnek, és mindössze 7 százalék nyilatkozott úgy, hogy kapcsolatban áll ellenzéki érzelmű szavazókkal.

Az ellenzéki homofília aránya 59 és 77 százalék között mozog: a leginkább homogén csoportot a Momentum-, a legkevésbé zártat pedig az MSZP-szavazók alkotják. Viszont a fideszesekkel ellentétben ? a Jobbik kivételével ? az összes ellenzéki párt szavazótábora úgy nyilatkozott, hogy a környezetében a 10 százalékot is meghaladja a kormánypárti szavazók aránya.

A felmérésből kiderül, hogy a Budapesten és a megyei jogú városokban a válaszadók 41-43 százalékának ellenzéki szavazók alkotják az ismerősi körét, míg a kis városokban és községekben csak az emberek 20 százaléka nyilatkozott így.

Az eredményekből az is kiolvasható, hogy a válaszadók többsége tisztában van a környezetében élők politikai nézeteivel, de a saját pártállásukról a Fidesz szavazói nyilatkoztak a legnyíltabban. A konfliktuskerülés azonban mindkét táborra jellemző: az erősödő polarizáció hatására a válaszadók ötöde nyilatkozta azt, hogy inkább kerüli a szűk környezetében is a politikai témákat, hogy elkerülje a veszekedést.

The post Alig érintkeznek egymással a kormánypárti és az ellenzéki szavazók first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés