:

Kórházban robbantottak Kabulban, legalább tizenkilencen meghaltak

Kórházban robbantottak Kabulban, legalább tizenkilencen meghaltak
  • 24.hu
  • 02 Nov, 2021
  • Címkék: #

Legalább tizenkilenc ember meghalt és negyvenhárman megsebesültek, miután két robbanás érte, és lövöldözés tört ki Afganisztán legnagyobb katonai kórházánál a fővárosban, Kabulban ? írja afganisztáni belügyi forrásokra hivatkozva az Al Jazeera. Bilal Karimi, a tálib hatalom helyettes szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy legalább két robbantás történt a 400 ágyas kórház bejáratánál. Szemtanúk egy autóban elhelyezett bombáról számoltak be. Egy tálib hivatalos személy később azt mondta, egy öngyilkos merénylő és fegyveresek állnak a támadás mögött. A kórház egyik egészségügyi dolgozója, akinek sikerült elmenekülnie a helyszínről, azt mondta, hogy hatalmas robbanást hallott, majd néhány percnyi lövöldözést. A második, nagyobb erejű robbanás körülbelül perccel ezután történt.

A Twitteren egy pakisztáni felhasználó tett közzé egy rövid videót, ebben a bejegyzésben már 23 halottról és ötven sérültről írnak. A videóban a korház egyik férfiápolója azt mondja:

A kórház különböző részeiben mindenütt holttestek vannak, a támadók mindenkit lelőttek, aki előbújt.

Major ISIS attack in #Kabul

Atleast 23 killed and 50 injured in an attack on Sardar Dawood Khan Hospital.
"There are bodies in dfrnt parts of hospital, the attackers were shooting everyone who came forward"
A Male nurse working in a military hospital told pic.twitter.com/gwS8wscOTM

— Muhammad Sufyan Sattar (@iamsufyy) November 2, 2021

A támadásért azonnal senki nem vállalta a felelősséget, de a Bakhtar helyi hivatalos hírügynökség tanúkat idézett, akik szerint az Iszlám Állam egyik fiókszervezetének gerillái behatoltak a katonai kórházba, és ott összecsaptak a biztonsági erőkkel. Az Al Jazeera ezt a jelentést nem tudta ellenőrizni.

A robbantások a támadások és gyilkosságok azután szaporodtak el megint Afganisztánban, hogy a tálib mozgalom harcosai augusztusban átvették a hatalmat az országban. A Khorasan Tartományi Iszlám Állam (ISIS-K), amely még a táliboknál is radikálisabb nézeteket képvisel, Kabul elfoglalása óta sorozatban hajt végre támadásokat mecsetek és más célpontok ellen. A szervezet korábban már 2017-ben is végrehajtott egy támadást a 400 ágyas kórház ellen, akkor több mint harminc embert öltek meg.

The post Kórházban robbantottak Kabulban, legalább tizenkilencen meghaltak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés