:
Breaking News

Hatalmas robbanás nyomaira bukkantak a sivatagban

Hatalmas robbanás nyomaira bukkantak a sivatagban
  • 24.hu
  • 03 Nov, 2021
  • Címkék: #

Nagyjából egy évtizede a chilei Atacama sivatagban egy 75 kilométer hosszú szakaszon szétszóródott üvegtöredékekre bukkantak. A darabok változatos méretűek és formájúak, és nagyon nagy számban fordulnak elő. Úgy tűnik, mintegy 12 ezer évvel ezelőtt egy hatalmas energiájú esemény formálta az üveget, egyes szakértők egy légkörben felrobbanó meteorra, mások pedig felszíni tüzekre gyanakodtak.

Peter Schultz, a Brown Egyetem geológusa és munkatársai új tanulmányukban azt írják, hogy a felrobbanó objektum magyarázata valószínűbb – írja a ScienceAlert. A csapat nagyjából 300 üvegdarabot gyűjtött be, a mintákat aztán különböző elemzések alá vetették.

Az eredmények alapján az üveg nem teljesen földi eredetű.

Schultz szerint ez az első alkalom, amikor egyértelmű bizonyítékokat találtak egy felszín feletti tűzgömb által kialakított üvegre.

Pawel Toczynski / Getty Images

Az anyagban olyan ásványt mutattak ki, amely 1670 Celsius-fok feletti forróságban alakulhat ki. Az üvegben ráadásul olyan ásványokat is találtak, amelyek bolygónkon rendkívül ritkák, és csak meteoritokban fordulnak elő. Ilyen anyag többek között a kubanit, amelyet 2004-ben mutattak ki a Wild 2 üstökösön. Lehetséges, hogy az Atacama felett felrobbant objektumnak köze volt ehhez az égitesthez.

Érdekes módon a 12 ezer évvel ezelőtti esemény egybeesik a negyedidőszaki megafauna dél-amerikai eltűnésével. Schultz szerint ennek ellenére egyelőre korai kiejelnteni, hogy kapcsolat volt a két jelenség között.

The post Hatalmas robbanás nyomaira bukkantak a sivatagban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés