:

Novák Katalin: A Fidesz új politikai erőközponton dolgozik Európában

Novák Katalin: A Fidesz új politikai erőközponton dolgozik Európában
  • 24.hu
  • 03 Nov, 2021
  • Címkék: #

Orbán Viktor új európai politikai csoport létrehozásáról tárgyalt Matteo Salvinivel, az olasz Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel kotrmányfővel, a Jog és Igazságosság (PiS) alelnökével. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában ennek kapcsán már arról beszélt, pártja milyen új politikai erőközpont létrehozásán dolgozik Európában.

A Fidesz külügyekért felelős alelnöke az Európai Néppárt (EPP) kudarcának nevezte, hogy az Európai Unióban egyre több jobboldali kormány bukik meg. Határozott ?nemmel? válaszolt arra a kérdésre, megbánták-e szakítást. Pártja európai útkereséséről azt mondta, szinte mindenki köröttük nyüzsög, nagy a pezsgés, Orbán Viktornál egymásnak adják a kilincset a külföldi politikusok, gondolkodók.

Kapcsolódó Le Pen egy nagy, erős frakciót szeretne Orbánnal  A francia szélsőjobb vezetője szerint egy kis ország erős vezetője sokkal többet tud elérni, mint egy nagy országé, ha térdepel.

A pezsgésre példaként az Európa jövőjéről, a hagyományos értékek megvédéséről nyáron aláírt megállapodást hozta. Az Identitás és Demokrácia (ID) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójának és a Fidesznek a deklarációját komoly erődemonstrációnak nevezte.

Novák Katalin azt mondta, azon dolgoznak, hogy új pártot hozzanak létre.Emlékeztetett rá, nemrég Münchenben a CSU vezető politikusaival tárgyalt, akik Bajorországban még mindig kormányon vannak, de szövetségi szinten csúnyán elvesztették a választásokat, ami sokkolta a jobboldalt Európa-szerte.

Novák Katalin azt mondta, a minap készítettek egy térképet, amely azt mutatta, tíz éve hány országot vezetett néppárti miniszterelnök és most mi a helyzet. A helyzet tragikus, amit ő egyértelműen az EPP vezetők hibájának, kudarcának tart. Szerinte a Néppártot rossz irányba vitték, amikor lehetővé tették, hogy a liberális eszméket képviselő, illetve baloldali gondolkodású pártok a pártcsaládot is balra mozgassák.

De a jobboldal, az nem a Néppárt. Tehát létezik egy olyan konzervatív, nemzetállamokban gondolkodó, kereszténydemokrata értékeket képviselő politikai erőtér, ahol van mozgástér és amire van igény.

A Fidesz alelnöke szerint a legfontosabb az, hogy Európában sok  olyan ember van, aki hisz az erős nemzetállamokban, a keresztény kultúrában és abban, hogy az Európai Unió ?nem valami föderális blabla?.

The post Novák Katalin: A Fidesz új politikai erőközponton dolgozik Európában first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés