:

Furcsán viselkedő üstököst találtak

Furcsán viselkedő üstököst találtak
  • 24.hu
  • 03 Nov, 2021
  • Címkék: #

Amatőr és profi csillagászok megfigyelései alapján nagyon furcsán viselkedik a 29P/Schwassmann-Wachmann nevű üstökös – írja a Phys.org. Az objektum a közelmúltban egy szokatlanul nagy kitörést produkált.

A 29P-t 1927-ben fedezték fel, rövidesen pedig kiderült, hogy egy, a bolygókéhoz hasonlító pályát ír le a Nap körül, a Jupiter és a Szaturnusz pályája között. Az objektum meglehetősen nagy, 60 kilométer széles, és az üstökösök között különlegesnek számít. Amikor ugyanis az égitest megközelíti a napot, külső részének olvadásával nem hullajtja az anyagát, hanem robbanásszerű kitöréseket produkál.

Az üstökös belsejéből anyag lökődik ki, ami időnként extrém felragyogáshoz vezet, majd az anyag visszahullik az objektumra. A vizsgálatok azt is felfedték, hogy időszakosan kifejezetten nagy kitörések történnek, egy ilyen esemény kezdődött idén szeptemberben is.

knickohr / Getty Images

Úgy tűnik, a komolyabb és az enyhébb aktivitást sem lehet előre jelezni.

A mostani folyamatot több kisebb robbanás követi, a jelenség hatására az üstökös luminozitása 250-szeresére nőtt.

A szakértők egyelőre nem értik az objektum viselkedését, az események azonban sok szempontból hasonlíthatnak a vulkánkitörésekre. A kiáramló anyag a felszínre visszahullva kérget alkothat, ami a nyomást növelve végül ismét aktivitáshoz vezethet.

Eddig a 29P-t főként amatőr csillagászok vizsgálták, az utóbbi időkben viszont felmerült, hogy a Hubble űrtávcsővel is meg lehetne figyelni az objektumot. Az űreszköz azonban meghibásodott, így nem tudtak adatokat gyűjteni a legújabb kitörésről.

The post Furcsán viselkedő üstököst találtak first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés