:

Tiltólistára rakta Washington a Pegasus kémprogram készítőjét

Tiltólistára rakta Washington a Pegasus kémprogram készítőjét

Online kémkedés miatt két izraeli, egy orosz és egy szingapúri vállalatot helyezett tiltólistára az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán, mert állítása szerint az ?Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeivel szembeni tevékenységet végeztek” – jelentette be a tárca szerdai közleményében.

A szóban forgó cégek közül a Pegasus kémszoftvert is gyártó izraeli NSO Group és a Candiru nevű vállalatok azért kerültek tiltólistára, mert a bizonyítékok szerint külföldi kormányzatok részére fejlesztettek és szállítottak kémprogramokat,

amelyekkel kormányzati tisztségviselőket, újságírókat, üzletembereket, aktivistákat, tudósokat, kutatókat és nagykövetségi dolgozókat figyeltek meg indok nélkül, rosszindulatú módon.

Kapcsolódó Ezt kell tudni az izraeli kémfegyverről, amivel magyarokat is lehallgattak A Pegasus nem egy átlagos kémszoftver, de az átlagfelhasználó is tanulhat az ügyből.

A minisztérium jelentése hangsúlyozza, hogy az autoriter külföldi kormányok ezekkel a kémprogramokkal elnyomó jelleggel határokon átnyúlva tudtak fellépni. Ezek a kormányok az országhatáraikon túl élő disszidenseket, újságírókat és aktivistákat veszik célba, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat.

A Positive Technologies orosz kibervédelmi vállalatot, és a Computer Security Initiative Consultancy (COSEINC) szingapúri céget azért vették fel az amerikai tiltólistára, mert megállapították, hogy olyan kibereszközökkel kereskednek, amelyekkel engedély nélkül hozzáférést lehet szerezni különféle információs rendszerekhez, amivel magánszemélyek és szervezetek magánéletét és biztonságát veszélyeztették. A gyanú szerint az orosz cég támogatta az orosz titkosszolgálatok munkáját.

A minisztériumi tiltólistára helyezés egyik következménye, hogy amerikai vállalatok nem vagy csak korlátozottan kereskedhetnek ezekkel a cégekkel, például sokkal nehezebb lesz amerikai biztonsági kutatóknak számítógépes sebezhetőségekkel kapcsolatos információkat eladni nekik.

Az NSO és a Candiru vállalatokat már korábban is azzal vádolták, hogy internetes hekkelésre alkalmas eszközöket adtak el autoriter rezsimeknek. Az NSO korábban úgy nyilatkozott, hogy csak rendvédelmi szervezeteknek és titkosszolgálatoknak adja el termékeit, és már lépéseket tettek a visszaélések megelőzésére.

Az érintett vállalatok szóvivői egyelőre nem reagáltak a Reuters megkeresésére, a Candirunak nem volt nyilvánosan elérhető kontaktinformációja.

Kapcsolódó Néhány év alatt lett a megfigyelési piac meghatározó szereplője a Pegasust kifejlesztő cég Az NSO Group tulajdonosai kezdetben termékelhelyezéssel foglalkoztak, aztán egy éles váltással áttértek a kiberhírszerzésre ? igen nagy sikerrel. Dömös Zsuzsanna további cikkei Egyre több mobiltelefon kap ökológiai címkétVégre lehet másolni és beilleszteni Android és Windows eszközök köztBezár a Fortnite a kínai játékosok előtt

The post Tiltólistára rakta Washington a Pegasus kémprogram készítőjét first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés