:

Hatalmas szemet örökítettek meg az űrben

Hatalmas szemet örökítettek meg az űrben

Az NGC 1535, azaz a Kleopátra szeme egy planetáris köd az Eridanus csillagképben – írja a NASA. A planetáris ködök olyan gázból és plazmából álló burkok, amelyek közel naptömegű csillagok körül alakulnak ki életük vége felé. Amikor az objektum fehér törpévé változik, leveti külső rétegeit, létrehozva a ködöt.

Az NGC 1535 különlegessége, hogy külső, sötétebb, valamint belső, világos régiója miatt egy szemre emlékeztet.

A korai teleszkópokkal tanulmányozva a planetáris ködök bolygókra hasonlítottak, innen az elnevezésük – a planetáris szó bolygókkal kapcsolatosat jelent. Az objektumoknak azonban valójában nincs közük a bolygókhoz.

A Hubble az NGC 1535-öt egy olyan projekt során figyelte meg, melyben több mint száz közeli planetáris ködöt vizsgált. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a Kleopátra szeméhez a központi égitest mellett egy másik csillag is tartozik.

NASA, ESA, and H. Bond and R. Ciardullo (Pennsylvania State University), et. al.; Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

A Hubble űrtávcső hosszú története során megannyi látványos képet készített. Az űreszköz az utóbbi időkben ugyanakkor több meghibásodást is tapasztalt, ami azt jelezheti, hogy missziója végéhez közeledik.

The post Hatalmas szemet örökítettek meg az űrben first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés